Välisministeerium ootab Merzljakovilt Petserimaa küsimuses täpsustusi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni suursaadik Eesti Vabariigis Juri Merzljakov.
Venemaa Föderatsiooni suursaadik Eesti Vabariigis Juri Merzljakov. Foto: Toomas Huik

Venemaa suursaadik Juri Merzljakovil paluti kohtumisel välisministeeriumi esindajatega lähiajal täpsustada, kas ja milliseid muudatusi võib Venemaa presidendi korraldus seoses piirialadel kinnisvara omamisega Eesti kodanike jaoks kaasa tuua.

Välisministeerium kutsus Merzljakovi täna välisministeeriumisse, et saada infot ja tõlgendust Venemaa presidendi välja antud korralduse osas, mis puudutab Venemaa piirialadel kinnisvara omamise küsimust. 

Väliministeeriumi pressitalituse kinnitusel hõlmab Venemaa presidendi korraldus Vene piiriregioone laiemalt, mitte ainult Eesti-Vene piirialasid.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi eilse käskkirjaga jäid setod ja Petserimaaga seotud Eesti kodanikud ilma õigusest omada maad Petseri rajooni territooriumil.

Käskkirja järgi ei tohi välisriikide kodanikud ega kodakondsuseta isikud olla piiriäärsetel aladel asuvate maatükkide omanikud. Käskkirjas tuuakse ära 380 piiriäärse territoriumi nimetus, mille hulgas on ka Pihkva oblastisse arvatud Petseri rajoon.

Aastatel 1920-1940 oli tegu Eesti Vabariigi Petseri maakonna osaga ning pärast Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimist riigikogu poolt 2005. aastal jäid Venemaa haldusalas oleva Petseri rajooni territooriumile tuhandete Petserimaa eestlaste sünnikodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles