Euroopa Komisjon pole rahul põgenike ümberpaigutamisega (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid astumas Kreekas Lesbosel Mytilienes praamile.
Migrandid astumas Kreekas Lesbosel Mytilienes praamile. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni uue aruande kohaselt toimub põgenike ümberpaigutamine ja ümberasustamine liiga aeglaselt.

Euroopa Komisjon avaldas täna uue aruande pagulaste ümberpaigutamist ja ümberasustamist käsitlevate kavade täitmise kohta. Sealt selgub, et edasiminek ei ole rahuldav, teatas komisjon. Märtsis seadis komisjon eesmärgiks paigutada mai keskpaigaks ümber 20 000 inimest, kuid praeguseks on ümberpaigutatute arv vaid 1500 (kogu aasta jooksul ümberpaigutatute arv).

«Me ei saa seniste tulemustega rahul olla. Peame reageerima kiiresti Kreekas valitsevale keerulisele humanitaarolukorrale ja vältima olukorra teravnemist Itaalias,» teatas Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos.

«Samal ajal tuleb kiirendada ümberasustamist, eelkõige Türgist, aga ka sellistest riikidest nagu Liibanon ja Jordaania. Meie hiljutine edu smugeldajate ärimudeli lõhkumisel on püsiv üksnes juhul, kui varjupaigataotlejatele avaneb ka turvaline ja seaduslik tee,» lisas ta.

Viimaste andmete kohaselt viibib Kreeka mandriosas 46 000 varjupaigataotlejat ja sisserändajat ning Kreeka valmistab ette ulatuslikku eelregistreerimist, mis kiirendaks ümberpaigutamist taotlevate isikute identifitseerimist ja lõplikku registreerimist. See suurendab märkimisväärselt nende inimeste hulka, keda on võimalik järgnevatel kuudel ümber paigutada, teatas komisjon. 

Ümberasustamiskavas osalevate riikide andmete kohaselt oli 13. maiks väljastpoolt ELi ümber asustatud 6321 inimest. ELi-Türgi kokkuleppe tulemusena kasvab ümberasustamiste arv Türgist ning alates 4. aprillist on sealt ümber asustatud 177 süürlast. Veel 723 avaldust on juba heaks kiidetud.

Eesti on avaldanud valmisolekut ümber asustada või paigutada kuni 550 rahvusvahelist kaitset vajavat inimest. Seni on vastu võetud 19 inimest. Kõik rahvusvahelise kaitse saajad peaksid Eestisse jõudma kahe aasta jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles