Haller: Eestis tehakse kõik selleks, et luua elitaarne koolisüsteem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Haller
Aivar Haller Foto: Silja Joon

Lastevanemate liidu aseesimees Aivar Haller märkis, et kuigi Eestis räägitakse võrdsusele suunatud koolisüsteemist, tehakse kas teadlikult või rumalusest kõik selleks, et luua elitaarne süsteem.

Ta tõi eeskujuks Soome, kus pannakse kodukool paika paarikümne olulise kriteeriumi alusel, mis püüavad just kaotada ühiskondlikke vastuolusid. Seal on tema sõnul näiteks esmatähtis, kas koolis on varem õppinud lapse õdesid ja vendi ja kas eelkool on läbitud samas koolis.

«Siis vaadatakse üle koolitee pikkus ja võõrkeelte valik jne. Loetelu on pikk ja põhjalik ning aitab üsna valutult sobiliku lahenduseni jõuda. Meil see süsteem Tallinnas ilmselt läbi ei läheks, sest koolijuhid soovivad ise määratleda, keda võtta ja keda mitte,» märkis Haller.

Samas kiitis ta, et Tallinn vähemalt otsib lahendusi, mitte ei tammu paigal. «Selle liikumise juures on minu jaoks täna kõige olulisem, et need lapsed, kes ei taha teha mingeid katseid, leiaksid ka sellise kodulähedase kooli, kus see tingimusteta võimalik on,» sõnas ta.

Tallinna linnavalitsus koostab määrust, mille järgi kaovad pealinna koolide teeninduspiirkonnad ning linn ise saab olema üks suur koolipiirkond. Linn loodab sellega ühtpidi reageerida uuele põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele, teisalt lahendada olukorda, kus last eliitkooli panna soovijad kirjutavad oma võsukesi fiktiivselt sisse Tallinna kesklinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles