Ministeerium: Tallinn töötab haridusseaduse mõttele vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridusministeeriumi konsultandi Asso Ladva sõnul peaks elukoha läheduse põhimõte olema esimene kriteerium, millest põhihariduse omandamiseks sobiliku kooli valikul lähtuda.

«Kui see on võimalik, tuleks muidugi arvestada ka vanemate valikuga, kuid nagu ka seadus sätestab, on kõige olulisem elukohajärgse kooli määramisel elukoha lähedus,» märkis Ladva.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse (PSG) mõte ei ole tema sõnul kindlasti tekitada olukorda, kus kõik Tallinna koolid korraldavad esimesse klassi vastuvõtmisel katseid ja elukohajärgseteks koolideks määratakse siis hiljem koolid, kus kõiki kohti ei täidetud.

See seaks Ladva sõnul vanemad olukorda, kus selleks, et laps saaks oma elukoha lähedale õppima asuda, peab ta igaks juhuks siiski katsed läbima ja võimalik, et isegi mitmes koolis, sest ühte ei pruugi ta ju mahtuda.

Seaduse kohaselt peaks igal lapsel olema võimalik omandada põhiharidust võimalikult oma elukoha lähedal ja seda katseteta ja kohustuslike konkurssideta.

Kui on teada, et mõnesse kesklinna kooli on soovijaid rohkem, kui õppekohti ja on teada, et võidakse kasutada ebaausaid meetodeid kooli teeninduspiirkonna elanikuks kvalifitseerumisel, siis võiks Ladva sõnul nende koolide puhul loobuda nende määramisest elukohajärgseks kooliks ja määrata vastuvõtukriteeriumina, et teeninduspiirkonnaks on kas Tallinna linn või jätta üldse teeninduspiirkond määratlemata ning korraldada katsed ja võtta õpilased vastu sõltumata nende elukohast.

«Aga me ei saa küll öelda, et ülelinnaliselt kõikides koolides katsete korraldamine oleks kooskõlas seaduse mõtte ja üldiste suundumustega, isegi, kui see oleks formaaljuriidiliselt korrektne,» märkis Ladva.

Kui Tallinn muudab siiski linna üheks suureks koolipiirkonnaks ning seab esimeseks valikukriteeriumiks vanemate soovi, millega kaasnevad paratamatult ka katsed, siis on Ladva sõnul võimalik paluda õiguskantsleril kontrollida selle vastavust põhiseadusele ja teistele seadustele.

«Igaühel on õigus pöörduda avaldusega õiguskantsleri poole seaduse või mõne muu õigustloova akti põhiseadusele ja seadusele vastavuse kontrollimiseks. Seda võib teha mõni
lapsevanem, aga ka ministeerium. Aga sellest on veel vara rääkida,» märkis Ladva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles