Venemaal kinni peetud Mardaleišvili poleks tohtinud EÜVP liige olla

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsen Mardaleišvili.
Arsen Mardaleišvili. Foto: Irina Kablukova

Tartu maakohtu registriosakond arvas täna Eestimaa Ühendatud Vasakpartei (EÜVP) liikmete hulgast välja eelmisel nädalal Venemaal spioneerimiskahtlusega kinni peetud Arsen Mardaleišvili, sest selgus, et mehel pole kodakondsust.

Kodakondsuseta Mardaleišvili on mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmetel Eestimaa Ühendatud Vasakparteisse kuulunud alates 2008. aastast. Samas lubab erakonnaseadus Eestis erakonda kuuluda üksnes Eesti või Eestis püsivalt elavatel Euroopa Liidu kodanikel.

Postimehe eilsele küsimusele, kas registriosakond plaanib Mardaleišvili liikmesuse kodakondsuse puudumise tõttu lõpetada, vastas kohtu pressiesindaja Krista Tamm täna, et praeguseks ongi Mardaleišvili erakonnaseaduse alusel Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjast välja arvatud.

Tamm selgitas, et Mardaleišvili kanti erakonna nimekirja 2008. aastal, kui kodakondsuse olemasolu ei kontrollitud veel automaatselt. Tema sõnul lasus vastutus andmete õigsuse eest siis ja lasub ka praegu andmete esitajal.

Pressiesindaja kinnitas, et praegu kantakse erakonna liikmeid registrisse läbi portaali, kus toimub automaatkontroll, ning seega ei saa inimesi, kel pole Eesti või Euroopa Liidu kodakondsust, enam registrisse sisestada.

FSB teatas 1969. aastal sündinud Mardaleišvili kinnipidamisest eelmisel reedel. Vene eriteenistuse väitel kogus ta Vene relvajõudude kohta salajasi sõjalisi andmeid.

Venekeelse Postimehe andmetel osales Mardaleišvili kuni 2010. aastani Kremli-meelses liikumises Öine Vahtkond, kust lahkus koos seitsme kaaslasega, sest polnud rahul selle juhtimisega. Mardaleišvili on Postimehe andmetel aastaid osalenud ka Afganistani sõja veteranide üritusel Ida-Virumaal, kuid veteranide ühendused hoiavad temaga distantsi, kuna tema provokatiivne käitumine on toonud endaga kaasa probleeme. Kohtulahendite registrist selgub, et mehel on ka mahukas karistusregister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles