Šveits paneb kodanikupalga rahvahääletusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

5. juunil toimub Šveitsis rahvahääletus, kus kodanikel tuleb otsustada, kas kehtestada igale täiskasvanud elanikule 2500 frangi ehk 2250 euro suurune kodanikupalk, kirjutas Bloomberg News.

Peale selle otsustatakse, kas iga pere lapsed peaksid saama neljandiku sellest põhipalgast.

13,8 protsenti šveitslastest elab allpool vaesuspiiri, mis definitsiooni järgi on 60 protsenti keskmisest sissetulekust. See on 29 500 franki ehk 26 560 eurot aastas.

Kodanikupalga ehk põhisissetuleku kehtestamise poolt räägib see, et selle haldamine on vähem kulukas kui määrata toetusi lähtuvalt sissetulekust, mida on tülikam kontrollida. Samuti aitab see vältida olukorda, kus inimene ei nõustu vastu võtma tööd, mille eest saadav palk on toetusest väiksem.

Vastuargument on, et kodanikupalk toob kaasa kõrgemad maksud ega innusta eriti töötama. Küsitluse järgi on ka enamik inimesi sellel seisukohal ning 60 protsenti on lubanud hääletada ettepaneku vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles