Kriminaalpolitsei tippjuht sai altkäemaksukahtlustuse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus aastast 2006. Tollane Põlva kriminaalpolitsei juht Indrek Ploompuu on just võitnud teleka, mis loositi välja käsipalli Euroopa karikasarja mängu pealtvaatajate vahel.
Fotomeenutus aastast 2006. Tollane Põlva kriminaalpolitsei juht Indrek Ploompuu on just võitnud teleka, mis loositi välja käsipalli Euroopa karikasarja mängu pealtvaatajate vahel. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lõuna prefektuuri organiseeritud kuritegevuse ja raskete kuritegude talituse juhi Indrek Ploompuu vahistamine kahtlustatuna korduvas altkäemaksu võtmises vapustas jõustruktuure.


«See oli ikka päris paras pauk allapoole vööd,» tunnistas Lõuna prefekt Tarmo Kohv. Kuigi Ploompuul oli prefektuuris kolleegidega töös eriarvamusi, tundus tema tulevik politseis veel mõne kuu eest imeilus.

Esmalt jõudis avalikkuseni uudis, et mehe juhitud osakond on kuriteokahtlusega seoses vahistanud kurikuulsa Lõuna-Eesti päti Urmas Grossthali.

Seejärel raporteeris Lõuna prokuratuur koos Ploompuuga edukast rahvusvahelisest uurimisest, mille tulemusena võeti novembris vahi alla siinseid autoomanikke hirmu all hoidnud Läti-Leedi autovaraste jõuk.
Need ei olnud tavalised vargapoisid, vaid omal alal tuntud ja kuritegelikus maailmas kindlate tõekspidamiste pärast lugupidamise pälvinud nn vana kooli vargad.

Ainus kahtlustatav

Pealtnäha tundus sügisel, et 1990. aastate alguses politseis tööd alustanud Ploompuul läheb kõik ülesmäge. See, et Põlva kriminaalpolitseist mõni aasta tagasi Lõuna prefektuuri edutatud ja seal vahepeal ka kogu kriminaaltööd juhtinud Ploompuu endast palju arvas, end kriminaalpolitsei eestvedajaks pidas ja seetõttu otsesele ülemuselegi alluda ei soovinud, oli vaid väike osa tema probleemidest.

Tegelikult ajas kaitsepolitsei juba siis mehe jälgi võimalike altkäemaksu võtmiste asjus. Et Ploompuu Lõuna prefektuuri kriminaaljälituse eliitüksuse juhina ise menetlustööga ei tegelenud ja seega konkreetseid uurimisasju suurt mõjutada ei saanud, oli mehe seesugune tegevus veelgi üllatavam.

Kui pilt Ploompuu kuritegelikest käitumisest uurijaile selgeks hakkas saama, informeeriti sellest ka politsei kõrgemat juhtkonda. Lõpuks, üleeile õhtul peeti mees kinni kahtlustatuna korduvas altkäemaksu võtmises möödunud aastal. See, et ainsana sai kahtlustuse Ploompuu, viitab tõsiasjale, et altkäemaksu maksja mängis kaitsepolitseiga kokku.

Inimese sisse ei näe

Ploompuu kiire tõus karjääriredelil oli alanud pärast eelmist skandaali Lõuna politseis poolteist aastat tagasi, kui kinni peeti eksprefekt Aivar Otsalt koos tema lähedaste alluvatega. Teade järjekordse kõrge politseiametniku kinnipidamisest pani sumisema kogu prefektuuri.

«Kui ma selle uudise hommikul prefektuuris teatavaks tegin, siis olid need näod, mida enda ees nägin, vägagi hämmeldunud ja kurvad,» ütles prefekt Tarmo Kohv. «Töötegijana oli ta kõva. Tema ametikoht räägib ju iseenda eest. Aga inimese sisse ei näe.»

Kohvi sõnul on Ploompuule esitatud kahtlus väga suur löök kriminaalpolitsei usaldusväärsusele. «Ma vabandan kõikide inimeste ees. Ennekõike on see suur löök politseile. Kuid keegi ei ole kunagi selliste asjade eest täielikult kaitstud,» ütles prefekt.

Seni on Ploompuu negatiivses valguses ajakirjandusse sattunud vaid ühel korral, 1999. aastal, mil ta veel Põlvas töötas. Tookord noris ta koos kolleegidega purjuspäi tüli ühe toitlustusasutuse külastajatega, mis tõi kaasa distsiplinaarjuurdluse.

Kapo kahtlustab altkäemaksu võtmises ka tolliametnikku

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles