EKRE 150 000-eurone kahjunõue Ekspress Meedia vastu tuleb kohtus arutusele sügisel (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus võttis täna peetud istungil Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Ekspress Meedia esindajatelt taotlusi ja hakkab EKRE kaebust ja rahanõuet meediaorganisatsiooni vastu arutama septembri lõpus.

«Kohtus vaadati üle poolte taotlused, mille sisu oli enam-vähem see, et jätta kõik teise poole taotlused arvestamata,» ütles BNS-ile EKRE aseesimees Martin Helme. Ta lisas, et kohus teeb taotluste osas määrused enne jaanipäeva. «Ja kui teine pool millegagi rahul pole, siis saab ka määrused edasi kaevata, hästi palju sellist tehnilist asja on, millega tegelevad advokaadid.»

EKRE andis Harju maakohtule hagi Ekspress Meedia vastu üle mullu septembris, nõudes alates veebruarist kuni selle ajani meediagrupi väljaannetes Eesti Ekspress, Delfi ja Eesti Päevaleht ilmunud kümnete väidetavalt laimavate artiklite kõrvaldamist, väärandmete ümberlükkamist, edaspidi laimamisest hoidumist ning moraalse kahju hüvitamist 150 000 euroga.

EKRE on seisukohal, et Ekspress Meedia erinevad väljaanded on avaldanud kümneid artikleid, milles väidetavalt laimatakse kas erakonda üldiselt või mõnda erakonna liiget või juhatuse liiget. «Taoline tegevus on erakonna hinnangul tsiviilõiguses kehtiva hea usu põhimõtte järjekindel ja kestev rikkumine, millega on selgelt kahjustatud erakonna head mainet ja nime. EKRE on alates mai algusest püüdnud meediakontserni esindajatega saavutada kohtuvälist kompromissi oma õiguste kaitseks, paraku tulutult,» teatas partei mullu septembris.

Üle 40 juhtumi

«Ekspress Meedia nõudis meilt mingeid tagatisrahasid ja ma ei tea mis veel, aga kohus midagi ei otsustanud, vaid kuulas taotlused ja põhjendused ära ning teeb mõne nädala jooksul kaebuste osas määrused,» rääkis Helme täna. «Kohus pani ka põhimõtteliselt paika, et järgmine põhiistung toimub septembri lõpus, aga see aeg täpsustub. Kohus pakkus, et istung toimuks siis kaks päeva järjest, sest meil on Ekspress Meediale ette heita üle 40 konkreetse juhtumi, mille eest me raha nõuame, väites, et meie kohta on valeinfot levitatud. Ehk siis maakeeli öeldes laimatud.»

Helme sõnul tuleb septembris kõik need enam kui 40 juhtumit kohtus üksipulgi läbi võtta ja ära hinna. «Mõlema poole argumendid ja vastuargumendid tuleb ära kuulata ja see istung kestab kindlasti kaks päeva, võib-olla ka kauem,» sõnas ta.

Võlg Ekspress Meediale

EKRE sai äsja kätte Harju maakohtu otsuse, mille kohaselt peab partei tasuma Ekspress Meediale 13 201 eurot reklaamiraha. «Nüüd on 30 päeva otsustada, kas me kaebame selle edasi või mitte. Kui me midagi ette ei võta, siis jõustub otsus juuni lõpus. Eks me järgmisel nädalal arutame, advokaadid pakuvad variandid, ja me siis otsustame, kas me tahame seda vaidlust paralleelselt jätkata või maksame ära,» ütles Helme.

EKRE tellis AS-ilt Ekspress Meedia mullu jaanuaris ja veebruaris reklaami, kuid suulisele maksekokkuleppele vaatamata ei tasunud EKRE reklaamiarvet. Seetõttu pöörduski Ekspress Meedia kohtusse ja väljus teisipäeval vaidlusest võidukalt.

Samas kinnitas EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme pärast kohtulahendi saabumist BNS-ile, et ei kiirusta raha tasumisega. «Me ei vaidle, et peame raha ära maksma. Kuid me ajame kiusu nendega, vaidleme nendega paralleelkaasuses ja venitame nii palju, et neil oleks halb olla,» rääkis Helme, viidates EKRE poolsele hagile Eesti Ekspressi vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles