EKRE poliitik tutvustas USAs Eestit kui üht viimast valget riiki maailmas (30)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruuben Kaalep.
Ruuben Kaalep. Foto: amren.com

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatusse kuulunud ja end erakonna noorteliikumise Sinine Äratus peaideoloogiks nimetav Ruuben Kaalep pidas eelmisel nädalavahetusel USAs kõne konverentsil, kus kutsus eurooplasi üles ühiselt oma maailmajagu kaitsma ja esitles Eestit kui üht viimast valget riiki maailmas.

Kaalep esindas konverentsil EKREt ja noorteliikumist Sinine Äratus ning pidas kõne pealkirjaga «Üleskutse tegevusele väikesest valgest riigist». Oma kõnes kutsus Kaalep eurooplasi üles ühiselt oma maailmajagu kaitsma ja rääkis põlvkonnast, kelle unistuseks on luua rahvusriik. «Ehk on mõned meist kohal, kui me oleme võitnud oma võitlused ja oleme kehtestanud valged Euroopa rahvusriigid üle kogu läänemaailma.»

Kaalep rääkis konverentsi korraldajatele antud intervjuus, et julgustas oma kõnes noori ameeriklasi algatama noortekogu Sinine Äratus sarnast liikumist. «Seda selleks, et näidata oma vastumeelsust maailmas ja valgetes riikides toimuvale ja teha seda just nii, nagu me oleme teinud Eestis, meie noorteliikumises,» rääkis Kaalep.

«See on inimeste jaoks väga tähtis, et meil on identiteet, mis seob meid ümbritsevate inimeste ja keskkonnaga,» lisas ta.

American Renaissance'i intervjuu Kaalepiga algab 24. minutil:

Eestit tutvustas Kaalep kui ühte viimastest valgetest riikidest maailmas. Eesti noortest rääkides ütles ta, et noored on polariseerunud. «Liikumine toob nad tagasi nationalismi juurde,» ütles Kaalep. «Noorteliikumisega alustasime Eestis kaks aastat tagasi, algul oli meil 200 inimest, nüüd juba 2000 inimest.»

Kaalep ütles, et enne kui EKRE saab võimule, läheb olukord paari aasta jooksul rände osas tõenäoliselt hullemaks. «Hea on selle juures aga see, et kui kõik need liberalismiga kaasnevad probleemid Eestisse jõuavad, äratab see inimesed lõpuks üles.»

Kaalep esines konverentsil, mida korraldas ajakiri nimega American Renaissance. Ajakirja veebilehelt leiab tutvustuse, milles seisab:

«Rass on indiviidi ja grupi identiteedis oluline aspekt. Kõikidest ühiskonda eraldavatest eristustest - keel, religioon, klass, ideoloogia, on see kõige olulisem ja erimeelsusi tekitav. Rass ja rassikonflikt kuuluvad tõsisemate väljakutsete keskmesse, millega läänemaailm 21. sajandil kokku puutub.»

USAs viha, sallimatust ja diskrimineerimist uuriv mittetulundusühing Southern Poverty Law Center on ajakirja nimetanud isehakanud mõttekojaks, mis soodustab pseudoteaduslikke uuringuid ja teadustööd, kus on tahetud rõhutada valgete inimeste paremust.

«Mis Eesti rahvusriiklust puudutab, siis on ülioluline hoida häid suhteid selliste telgitaguste (jah, ka Trumpi kampaaniale edu kindlustanud) jõududega, kellel võib järgnevatel aastakümnetel USA poliitikale suur mõju olla. Naiivne suhtumine näiteks Venemaasse on nendes ringkondades kohati üsna levinud ja ma pean selle hajutamist enda oluliseks missiooniks,» põhjendas Kaalep konverentsil osalemist sotsiaalmeedias.

«Rohkem kahju sünnib sellest, kui me veename end, et Lääne liberaalne tarbimisühiskond oma dogmade ja müütidega ongi ajaloo lõpp ning rahvusidentiteedist rääkijad on tühipaljad veidrikud, kes niikuinii varem või hiljem unustusse vajuvad,» lisas ta.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles