«Pealtnägija» uuris Briti ajaloo suurimat sohiabieluäri

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ETV saade «Pealtnägija» uuris poole aasta jooksul Suurbritannia ajaloo suurimat immigratsioonipettust, kus ka eestlannadel oli oma väike, kuid oluline roll.

Eesti naised abiellusid raha eest aafriklastega, peamiselt Nigeeriast pärit meestega, et viimased saaksid legaalselt Euroopa Liitu jääda. Vaid üksikutel juhtudel pandi Ida-Euroopa mees paari ka aafriklannaga, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

Eestlanna Inge Rajaste oli üks rohkem kui 300st idaeuroopa naisest, kes Ida-Sussexis fiktiivselt mehele läks. «See oli nagu tavaline laulatus. Ainult neli inimest oli kohal. See oli nagu äri,» ütles Rajaste ja kinnitas, et armastusega ei olnud sel tehingul mingit pistmist.

Rajastest sai põhitunnistaja Briti ajaloo suurimal libaabielude kohtuprotsessil, mis oli seda kõmulisem, et mastaapse pettuse võtmetegelane oli pealtnäha eeskujulik preester, isa Alex Brown.

Arhidiakon Philip Jones märkis, et neil polnud aimugi isa Browni tegevusest. «Olime šokeeritud, et ta lihtsalt laulatas inimesi ilma igasuguste formaalsusteta, ja nii paljusid,» nentis Jones.

Nii Briti piirivalveameti uurimisrühma juht Andy Cummins kui riigiprokurör Ken Goss kinnitasid, et see oli suurim võltsabielude pettus ajaloos.

Vaid 86 000 elanikuga Hastingsi linnas asuv Püha Peetruse kirik oli enne skandaali unine paik. 1991. aastast seal hingekarjasena tegutsenud isa Browni kogudusse kuulus lõpupäevil vaid 30 inimest.

Jonesi sõnul tulid 2005. aastal esimesed signaalid, et pastor Brown paneb pisikeses pühakojas paari tavatult palju inimesi.

Kulus kaks aastat, enne kui kirikuväliste ametkondade häirekellad tööle hakkasid ning 2007. aasta detsembris tuvastas Suurbritannia piirivalveamet, et Kagu-Inglismaal Hastingsi linnas on märkimisväärne hulk laulatusi.

Samal ajal, kui isa Browni ülemused teesklesid, et kõik on korras, töötas piirivalve neljaliikmeline uurimisrühm eesotsas inspektor Andy Cumminsiga läbi tuhandeid dokumente ja sadu kahtlusaluseid ning välja joonistus skeem, mille keskmes oli värvikas kolmik – aafriklasest jurist, ukraina pätt ja inglise preester.

Cumminsi sõnul on Michael Adelasoye lääneaafriklane, kes naturaliseerus Suurbritannias. «Ta on kirikupastor ja immigratsioonijurist. Tema roll skeemis oli leida lääne-aafriklased, kes tahtsid meeleheitlikult riiki jääda ning olid riiki saabunud illegaalselt või viisadega, mis olid aegumas,» nentis Cummins.

Just Michael Adelasoye suunas aafriklasi pastori juurde, kes siis laulatas nad Euroopa Liidu kodanikega. Skeemis osales ka ukrainlane Vladimir Buchak, kes oli Suurbritannias illegaalselt, kuid kasutas ühe Eesti kodaniku passi, mille tegelik omanik oli selle varastatuks kuulutanud.

Äri küünilisust näitab, et 33-aastane Buchak pani neegrile naiseks isegi oma elukaaslase ja lapse ema. Üks, kes Buchaki võrku langes, oli ka eestlanna Inge Rajaste.

2007. aasta aprillis sõlmis pastor Brown 55-aastase eestlanna abielu 30-aastase nigeerlase Joseph Ndukaga, keda ähvardas Inglismaalt välja saatmine. «Ma arvan, et ta tahtis pabereid, et töötada,» tunnistas vorstivabrikus niru palka teeninud Rajaste. Ka hiljem kohtus ja BBC kaamera ees tunnistas naine, et nõustus fiktiivabieluga, kuna vajas meeleheitlikult raha.

Cumminsi sõnul lubati naistele keskmiselt 3000 naela (3613 eurot ehk 56 531 krooni), kuid mitte alati ei saanud nad oma raha kätte. Nii juhtus ka Rajaste puhul.

2009. aasta suveks oli uurimine avastanud juba 150 oletatavat fiktiivabielu. Kui pastor Brown vahistati, selgus veel üle 200 laulatuse.

Jonesi sõnul arvasid inimesed, et Brown oli hea koguduse preester ning nüüd on kõik šokeeritud ja tunnevad end petetuna.

Uurimine tuvastas lõpuks 360 fiktiivabielu, kus üks pool oli aafriklane ja teine Ida-Euroopast ning väidetavalt maksid aafriklased fiktiivabielu eest organisaatoritele 10 000 – 12 000 naela ehk umbes 200 000 krooni ehk üle 12 782 euro.

Ehkki skeemis osalesid sajad inimesed, kutsus riiklik süüdistaja Ken Goss kohtusse tunnistama vaid kaheksa ida-eurooplast. Üks peatunnistajaid oli Inge Rajaste. Pärast kohut ja usutlust BBC-le kadus eestlanna nagu maa alla. Ta keeldub «Pealtnägija» intervjuust ja väldib igasugust kontakti.

Mullu septembris mõistis kohus 27 aastat vaimulikurüüd kandnud Brownile ja tema kaasosalistele nelja-aastased vanglakaristused. Kohtuprotsessid kuritegeliku skeemi autorite varade konfiskeerimiseks on veel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles