Õiguskomisjon tahab vähendada politsei kohustusi puhumisreididel (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhumisreid Tallinnas.
Puhumisreid Tallinnas. Foto: Martin Ilustrumm

Korrakaitseseadust tuleb täiendada nii, et politsei ei peaks puhumisreidide ajal kulutama palju aega igale autojuhile tema õiguste tutvustamisele, leidis täna õiguskantsleri märgukirja arutanud riigikogu õiguskomisjon.

Õiguskantsler Ülle Madise tõdes oma märgukirjas, et korrakaitseseaduse kohaselt tuleb politseil puhumisreidi käigus selgitada kõikidele inimestele enne alkoholijoobe kontrollimist nende õigusi, kuid seda ei tehta kaugeltki mitte alati.

«Õiguskantsleri märgukirjaga oldi igati nõus,» sõnas riigikogu õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof. «Seadust peaks täiendama, sest täna oleme olukorras, kus politsei ei täida reididel kohustust, mis on talle seadusega pandud.»

Korrakaitseseaduses on välja toodud viis punkti õigustest, mida politsei peab enne alkoholijoobe tuvastamist kontrollitavale tutvustama. Nii peab igale inimesele tutvustama tema õigust teada toimingu põhjust ja eesmärki; õigust keelduda indikaatorvahendiga kontrollimisest või tõendusliku alkomeetriga alkoholijoobe tuvastamisest; õigust tutvuda protokolliga ja teha selle kohta avaldusi ning õigust vaidlustada indikaatorvahendi näit ning nõuda alkoholijoobe tuvastamist tõendusliku alkomeetriga või vereproovi uuringuga. Samuti õigust esitada korrakaitseorgani juhile vaie või halduskohtule kaebus.

«Tänane elu on teistsugugne. Vähemalt kui mina olen reidil kontrolitavaks sattunud, ei ole seda tehtud,» ütles Pikhof. Tema sõnul on see aga ka mõistetav, sest üldjuhul tahab enamik autojuhte ruttu ära puhuda ja edasi minna.

«Meie soovime täiendada korrakaitseseadust lõikega kaks-primm ehk lausega, et kohustust neid õigusi ette lugeda kohandatakse lauskontrolli puhul vaid juhul, kui isik selleks soovi avaldab,» ütles Pikhof. Samuti jääb kohustus kõik õigused ette lugeda inimesele, kes alkoholijoobe või jääknähtudega vahele jääb.

Pikhofi sõnul teeb õiguskomisjon nüüd siseministeeriumi ja justiitsministeeriumiga koostööd, et täiendav lõige saaks võimalikult õigesti sõnastatud. «Kevadel anname eelnõu igal juhul menetlusse, aga ma ei tea, kui ruttu selle jõuame vastu võtta, et politsei täidaks reididel korrektselt oma kohustusi,» sõnas Pikhof.

-

Väljavõte korrakaitseseadusest:

§ 38. Alkoholijoobe kontrollimine ja tuvastamine kohapeal

 (2) Enne alkoholijoobe kontrollimist või tuvastamist selgitatakse isikule tema järgmisi õigusi:

 1) õigus teada toimingu põhjust ja eesmärki;

 2) õigus keelduda indikaatorvahendiga kontrollimisest või tõendusliku alkomeetriga alkoholijoobe tuvastamisest;

 3) õigus tutvuda riikliku järelevalve meetme protokolliga ning teha meetme tingimuste, käigu ja tulemuste ning protokolli kohta avaldusi, mis protokollitakse;

 4) indikaatorvahendiga kontrollimisel õigus vaidlustada indikaatorvahendi näit ning nõuda alkoholijoobe tuvastamist tõendusliku alkomeetriga või vereproovi uuringuga;

 5) õigus esitada vaie korrakaitseorgani juhile või kaebus halduskohtule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles