Orjapidamise lood Eestis

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assar Pauluse kohtuasjas süüdistatakse Andres Vaiku muu hulgas orjapidamises.
Assar Pauluse kohtuasjas süüdistatakse Andres Vaiku muu hulgas orjapidamises. Foto: Mihkel Maripuu

Ilmselt kõige tuntum orjastamise juhtum seostub kuritegeliku ühenduse süüdistuse saanud Assar Pauluse kohtuasjaga, kus kahte kohtualust, Andres Vaiku ja Rainar Sood süüdistatakse orja pidamises. Kuna see protsess pole veel tänaseni lahendit saanud, siis ei saa sellest kirjutada kui kindlalt aset leidnud sündmusest, kuid prokuratuuri esitatud süüdistus ja tõendid on kõnekad.

Süüdistuse järgi oli Soo ja Vaigu orjaks 65 aastane Matti, hüüdnimega Norris, kelle üle saavutasid nad kontrolli juba 1996. aastal. Vabaks sai ta taas 2014. aasta aprillis, mil politsei Rainar Soo elukohta läbi otsis.

«Rainar Soo saavutas kontrolli kannatanu üle juba üle viieteistkümne aasta tagasi, täpsemalt aastast 1996, kasutades viimase tööjõudu talle rahalist palka maksmata nii ehitus-, puidu- ja majapidamistöödes. Kui kannatanu ei täitnud Rainar Soo poolt antud korraldusi, järgnes sellel sõim, mõnitamine, peksmine ja kägistamine, kuniks kannatanu oli täielikult vaimselt allutatud Rainar Soo tahtele. Aastast 2007 andis Rainar Soo kannatanu ka Andres Vaigu käsutusse. Kuna Andres Vaik on liikumispuudega isik, sai Matti ülesandeks Vaigu pesemine, saunas ning tualetis abistamine ning n-ö teenri rollis olemine. Vaik andis oma korraldused alati mõnitavas, halvustavas ja alavääristavas toonis. Kui kannatanu polnud Vaigule meele järgi, järgnes sellele peks ja ähvardused stiilis «tahad lõuga saada», «ma panen uksega vastu hambaid sulle», «löön su raisa vigaseks» ja nii edasi,» kirjeldas kõike juhtunud kohtus riigiprokurör Kati Reitsak.

2008. aastal tegi telesaade «Pealtnägija» loo kahest kaksikvennast – Janek ja Marek Harikust, kes väidetavalt samuti orje pidasid. Prantsuse laevaehitusel osalema pidanud eestlased pidid 70 000 elanikuga Saint Nazaire asulasse jõudes taluma äärmuslike olusid.

«Virtsust pärit Kuldar elas koos 11 mehega ilma elementaarse olmeta nagu pliit või külmkapp. Halvad üllatused jätkusid tehases. Mitte ainult polnud töö lubatust erinev, vaid ka välja reklaamitud tipptööriistade asemel ootasid vanad, tööd tehes kärssama minevad töövahendid, mis olid ilmselgelt varastatud,» kirjeldas saade toonast olukorda.

Saate väitel oli enamik töölisi Prantsuse provintsis ilma palka saamata lõksus, lapsed-naised Eestis rahata ja kodulaenud ning muud arved armutult tiksumas. Ametnike tagantjärgi antud soovitus pöörduda Eesti saatkonda Pariisis teeb nad tigedaks, kuna sõiduks Pariisi puudusid neil igasugused võimalused. Firma laevaehitajad töötasid enda sõnul nagu sunnismaised.

Lisaks neile juhtumitele on Eestis olnud ka mitmeid kohtuasju, kus inimkaubanduse paragrahvi all on süüdi mõistetud ka mitmeid kupeldajaid, kellest kõige räigemad on seksi eesmärgil müünud alaealisi lapsi.

Näiteks kirjutas 2014. aasta juulis Eesti Päevaleht sellest, kuidas meestekamp kupeldas 14-aastast tüdrukut, kes oli tema vanemate juurest lihtsalt jõuga kaasa haaratud. Toona said kurjategijad Renee Kibildas, Silver Sokk, Tarmo Priimägi, Rainer Kristerson ja Evar Laats karistuseks kaheksa kuni üheksa aastat reaalset vangistus, sest inimkaubandusele lisaks olid nad tüdrukut ka vägistanud ja peksnud ning pakkunud talle alkoholi ja narkootilisi aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles