Passimaffia kriminaalasjas on saanud kahtlustuse juba 35 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Mullu oktoobris avalikkuse ette jõudnud ulatusliku dokumendipettuse kriminaalasjas on praeguseks saanud kahtlustuse juba 35 inimest.

Riigiprokuratuuri esindaja sõnul on kuritegeliku ühenduse kahtlustusega endiselt 11 inimest. Politsei esitas neile kahtlustuse juba mullu oktoobris. Ülejäänud kahtlustatavad on seotud pettuse teel hangitud dokumendi saamisega.

Kriminaalmenetlusega seoses on praegu vahi all dokumendipettuse skeemi väidetav juht, 65-aastane naine, kelle Harju maakohus vahistas mullu sügisel. Hiljuti pikendas kohus tema vahi all hoidmise aega üle seitsme kuu.

Prokuratuuri hinnangul võtab kriminaalasja eeluurimine veel aega ja millal süüdistus kohtusse jõuab, on praegu veel vara öelda. Politsei- ja piirivalveameti (PPA) sisekontroll peab petuskeemi uurimiseks läbi töötama ligi 4000 dokumendi väljastamise toimikut.

Politsei pidas mullu oktoobris kinni 12 inimest, keda kahtlustatakse ebaseaduslikul teel riiklike dokumentide saamiseks eelduste loomises. Neist 11-le esitas politsei kinnipidamise järel kahtlustuse kuritegelikku rühmitusse kuulumises.

Uurimisandmete järgi said tellijad kahtlustatavate kaudu erinevaid riiklikke dokumente, sealhulgas haridust tõendavaid dokumente, keeleeksami tulemusi, elamislube, kodakondsuse saamise aluseks olevaid dokumente ja arstitõendeid. Selleks kasutati muuhulgas võltsimist, valeandmete esitamist ning valeidentiteediga esinenud kaasosalisi.

Kahtlustuse järgi tegutses naiste sõpruskond dokumendipettusega aastaid. Petuskeemi juhtis 65-aastane naine ning 11 kahtlustatavast on kümme naised. 65-aastase naise huvides tegutses kolm isikut, kes vahendasid altkäemaksu. Teiste seas kuulus väidetavasse kampa ka neli PPA naistöötajat. Altkäemaksu võeti tuhandetes eurodes ja see ei liikunud klassikalist skeemi pidi «andja, vahendaja, võtja», vaid raha liikumiseks oli olemas vahekassa.

Kaks PPA ametnikku töötasid Tallinna teenindusbüroodes Sõle ja Pinna tänaval. Nende ülesanne oli dokumente vastu võtta. Üks töötas PPA teabehaldusosakonnas ja üks Põhja prefektuuri kodakondsus- ja migratsiooniteenistuses.

Uurimine on selgitanud, et kuritegeliku ühenduse juhtimises kahtlustataval naisel oli kokku kolm identiteeti ja tal oli rahvastikuregistris kolm isikukoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles