Eesti maandus «õitsenguindeksis» 31. kohale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Londonis asuva Legatumi instituudi koostatud «õitsenguindeksi» kohaselt on Eestil vaja veel «natuke» pingutada, et jõuda jõukate ja edukate Põhjala riikide sekka.

Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas sõnastas eelmisel aastal enne valimisi Uue Põhjamaa visiooni, mille kohaselt saab Eestist riik, mis on isiku- ja majandusvabaduste poolest maailma tipus, kus on Põhjamaade elatustase ja turvalisus, ent mis on nii sotsiaalselt kui ka tehnoloogiliselt dünaamilisem ja paindlikum kui vanad Põhjamaad.

Legatumi instituudi koostatud iga-aastase «õitsenguindeksi» järgi oli Eesti 2015. aastal 31. kohal. Kui jätta välja 12. koha saavutanud Islandi, siis ülejäänud Põhjamaad on taaskord vallutanud esikümniku.

Pingerea koostamisel võetakse arvesse 89 erinevat indikaatorit. Näiteks sisemajanduse kogutoodang ühe inimese kohta, täiskohaga tööl olevate inimeste hulk. Samuti seda, kui palju on riigis turvalisi internetiservereid või kui väljapuhanuna tunnevad ennast inimesed.

Peale üldise «õitsenguindeksi» on veel alamkategooriad. Näiteks Eesti on majanduse poolest 35. kohal. Ettevõtluses ja võimalustes 26., riigivalitsemises 23., hariduses 39., tervishoius 40. kohal. Turvalisuse ja julgeoleku poolest oleme 36., isikliku vabaduse poolest kõigest 61. ja sotsiaalses kapitalis oleme 30. kohal.

Võrdluseks toome meie põhjanaabrite soomlaste näitajad: majandus – 33.; ettevõtlus ja võimalused – 8.; riigivalitsemine – 5.; haridus – 7.; tervishoid – 13.; turvalisus ja julgeolek – 3.; isiklik vabadus – 18. ja sotsiaalne kapital 30.

Kokku on «õitsenguindeksis» 142 riiki.

Allpool on ära toodud pingerea esikümnik:

  1. Norra
  2. Šveits
  3. Taani
  4. Uus-Meremaa
  5. Rootsi
  6. Kanada
  7. Austraalia
  8. Madalmaad
  9. Soome
  10. Iirimaa
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles