Haruldaste muldmetallide suurvargus Silmetis (17)

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei läbiotsimine Tallinnas Pärnamäel kokkuostja Hannes Torni eraettevõtte kontoris.
Politsei läbiotsimine Tallinnas Pärnamäel kokkuostja Hannes Torni eraettevõtte kontoris. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Ida-Virumaal muldmetalle tootva Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O’Brock sai kolm aastat tagasi päevapealt aru, et neil on suur probleem.

Nimelt pakuti metallurgiaettevõttele 2012. aastal välismaalt müüa omapärast valmistoodangut. Proovipartii analüüs näitas, et see koosnes suuresti nende enda valmistatavast ainulaadsest pooltootest. «See oli pärit erinevatest aastate 2005–2010 toorainete partiidest,» rääkis O’Brock. «Siis sain aru, et meilt varastatakse süstemaatiliselt.»

Probleem oli varjatud ja sellega tuli tegelda kohe, sest ettevõtte potentsiaalne kahju ulatus miljonitesse eurodesse. O’Brock usaldas asjaga süvitsi tegelema Silmeti sisekontrolli. Poolteist aastat hiljem, 2014. aasta novembris sai Ida prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Rainet Juuse Silmetis toimuvast lõpuks väga huvitava ettekande.

Selle autor, Silmeti sisekontrolli asejuht Urmas Teelahk kirjeldas seal põhjalikult, kuidas toimub nende andmeil tehasest organiseeritud toorainevargus. «Vargusest tulenev igakuine kahju võib ulatuda 155 000 euroni kuus,» kirjutas ta.

See tegi aastaseks kahjuks umbes kaks miljonit eurot. Uskumatu, kuid tehase igapäevatöös ei paistnud kaotsi minev materjalikogus mitte kuidagi välja. Sellele oli seletatav põhjus: «Vargused pannakse tavaliselt toime kogustes, mis ei ületa keemilises tootmisprotsessis arvestatava loomuliku kao hulka ehk 3% toodangust,» teatas sisekontrolli juht.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles