Rõivas Poola peaministrile: Eestil ja Poolal on ühine vastutus NATO ja ELi ühtsuse hoidmisel (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus täna Poola Vabariigi peaministri Beata Szydłoga.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus täna Poola Vabariigi peaministri Beata Szydłoga. Foto: Tauno Tõhk/Riigikantselei

Peaminister Taavi Rõivas kohtus täna Poola Vabariigi peaministri Beata Szydłoga, et ühtlustada seisukohti juulis Varssavis toimuvaks NATO tippkohtumiseks ja juuni Euroopa Ülemkoguks.

Rõivas ütles kohtumisel, et Eestil on Poolaga ühine vastutus Läänemere piirkonna julgeolekuhuvide eest kaitsmisel ning NATO ja Euroopa Liidu ühtsuse hoidmisel, teatas valitsuse pressiesindaja Postimehele. 

«Kuulumine demokraatliku Euroopa riikide hulka annab meie kodanikele kindluse  majandusõitsengu, õigusriigi ja põhivabaduste näol. Ühiste demokraatlike ja õigusriigi põhimõtete väärtustamine kindlustab muutunud julgeolekutingimustes ka Euroopa projekti kerksuse,» ütles Rõivas.

Rääkides peatsest NATO tippkohtumisest rõhutas peaminister Rõivas, et Eesti ja Poola eesmärk Varssavi tippkohtumisel on suurendada NATO liitlasvägede kohalolekut regioonis. Lisaks sellele põlistada 2014. aasta septembris Walesi tippkohtumisel heaks kiidetud tegevused, sealhulgas tugevdatud õhuturve Ämarist, oluliselt rohkem ühiseid õppusi ning NATO kiirreageerimisvägede parendamine.

Eesti tuleb Rõivase kinnitusel juulis Varssavisse selge seisukohaga, et NATO tippkohtumisel tehtavad otsused ei tohi jääda ühekordseteks hädaabimeetmeteks, vaid peavad saama alliansi püsivaks poliitikaks.

Peatudes Ukrainal leiti ühiselt, et Ukraina peab edasi liikuma reformidega ja rahvusvaheline üldsus jätkama survet Venemaale, et Minski kokkulepped oleks täielikult ellu viidud ja Ukraina territoriaalne terviklikkust taastatud. Seni aga peavad sanktsioonid Venemaa vastu jätkuma, ütles Rõivas ning rõhutas, et selles küsimuses on ülimalt oluline säilitada Euroopa Liidu ühtsus. Peaministrid leidsid, et jätkuma toetus Euroopa Liidu idapartneritele.

Peaministrite kohtumisel räägiti ka juunis toimuvast Euroopa Ülemkogust, mille põhiteemadeks on Suurbritannia referendum Euroopa Liidu liikmelisuse üle, rändeküsimus ning digitaalne ühisturg. 

Peaministrid pidasid ülimalt oluliseks Suurbritannia jäämist Euroopa Liitu. «Tugev ja ühtne Euroopa on kõigi huvides ning Ühendkuningriigid ja Euroopa Liit on igal juhul tugevamad koos kui eraldi,» rõhutas Rõivas kohtumisel.

Peaministrid arutasid ka energiajulgeolekuga seonduvat ning leidsid, et mõlema riigi eesmärk on sama - energiaallikate ja -kanalite mitmekesistamine ning seega Euroopa energiajulgeolu suurendamine.

Peaminister Rõivas ütles, et majandussuhted Eesti ja Poola vahel on jätkuvalt elavad -- seda näitab kasvõi fakt, et Poola tõusis hiljuti Eesti suuruselt kuuendaks kaubanduspartneriks.

«Loodame, Eesti investorid on jätkuvalt teretulnud Poola turule ja et lähiajal saab edasi liikuda ka Rail Balticu suurprojektiga, mille kasutuselevõtt viiks riikidevahelise kaubanduse lähikümnendil uuele tasemele,» ütles Rõivas. Samuti palus ta leida võimalusi kiirendamaks parvlaevade ehitamist, mis on kokkulepitud graafikust maha jäänud.

Rõivas andis Poola peaministri palvel ka põhjaliku ülevaate Eesti e-riigi eduloost ja digitaalsetest lahendustest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles