Väikeettevõtjad: riik sunnib varimajandust peale

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kracht.
Kersti Kracht. Foto: Peeter langovits /PM/SCANPIX

Kõrged tööjõumaksud ja ebatõhus õigussüsteem sunnivad väikeettevõtjat ümbrikupalkasid maksma, selgitas eile Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni president Kersti Kracht. Eesti riigil jäi mullu ümbrikupalkade tõttu saamata 157,5 miljonit eurot tulu, mida on 41 protsenti enam kui 2014. aastal. Kõige rohkem õigustati ümbrikupalkade maksmist sellega, et Eestis on liiga suur maksukoormus, selgub konjunktuuriinstituudi uuringust.

«Riik soodustab ise negatiivset maksukäitumist just väikeste, 1–19 töötajaga ettevõtete seas, kellele praegune maksukoormus käib üle jõu. Kuigi meie assotsiatsiooni liikmed ei räägi omavahel, kes ja miks nendest ümbrikupalka maksab, joonistuvad välja kaks ilmselget asjaolu,» rääkis ta.

Tema sõnul käivad tööjõumaksud üle jõu ennekõike väikeettevõtetele, kes maksavad mediaanpalgast allapoole jäävat töötasu. «Ettevõtja seisab valiku ees, kas lasta käed rüppe, tegevus lõpetada või maksta ümbrikupalka. Samal ajal ei ole riik tööjõumaksude alandamiseks midagi ette võtnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles