Tuleskulptuurid vallutavad Tallinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleskulptuuride meisterdamine Mustamäel.
Tuleskulptuuride meisterdamine Mustamäel. Foto: Priit Simson

Lähipäevil süttivad tuleskulptuurid Mustamäel Kaja kultuurikeskuse taga, kesklinnas Admiraliteedi basseini ääres ning Snelli tiigi jääl.

Tegemist on tuleskulptuuride maailmameistrivõistlustega, mille eelvoor toimub 16. jaanuaril Admiraliteedi basseini kaldal, sellele eelneb aga juba homme Mustamäel Kaja kultuurikeskuse taga asuval staadionil kooliõpilaste valmistatud skulptuuride põletamine. Maailmameistrivõistluste finaal leiab aset laupäeval, 22. jaanuaril Snelli tiigi jääl, kus selguvad parimad.

Eile pärastlõunal askeldasid Mustamäe staadionil mitme kooli õpilased, kes saagisid, tagusid naelu prussidesse ning tegid muid töid tuleskulptuuride valmistamisel. Ega aega palju pole, sest juba homme peavad skulptuurid põlemapanemiseks valmis olema.

End korraldajaonuks nimetanud MTÜ Kultuurirosin mees Pepe Sussen selgitas, et tuleskulptuure valmistavad Tallinna erinevatest linnaosadest pärit koolilapsed. Kaks võistkonda oli välja pannud Arte gümnaasium, kohal olid ka Mustamäe humanitaargümnaasiumi, Juhkentali gümnaasiumi, 53. keskkooli ja Pelgulinna gümnaasiumi õpilased.

Susseni sõnul toimub homme õhtul kell kuus algava tuleskulptuuride võistlus nii, et staadioni keskele kuhjatakse kokkukorjatud jõulukuuskedest kuhi, millest mõlemale poole jääb neli tuleskulptuuri. Iga skulptuuri karkassi valmistavad lapsed puidust, sellele pannakse kuivanud kuuseoksad ning kõige peale puistatakse lambiõliga immutatud põhku. Immutamine on vajalik selleks, et skulptuur kiiresti tuld võtaks. Kuused toodi staadionile kokku Mustamäe 40 kortermaja juurest.

Ühes laste valmistatavas skulptuuris oli hästi ära tuntav euro-sümbol. Juhkentali gümnaasiumi õpilased olid otsustanud meisterdada auto. Arte gümnaasiumi üks võsitkond meisterdas aga päris suurt karkassi, mille otsa pidi pandama kiri «2011».

Tuleskulptuuride valmistamine toimub Tallinna kui kulutuuripealinna tule ja jää peo raames. MTÜ Valgusfestival pressiesindaja Madli Leikop ütles, et kui Mustamäel valmistavad skulptuure koolilapsed, siis Admiraliteedi basseini ääres võistlevad maailmameistrivõistluste eelvoorus oma ala tõelised asjatundjad Lõuna-Koreast, Mehhikost, USA-st, Prantsusmaalt, Venemaalt, Norrast, Soomest, Šveitsist, Leedust, Lätist ja Eestist, kokku 13 võistkonda. Eestit esindab kolm võistkonda, üks neist on Mustamäel parimaks osutunud sõpruskond, teised kaks valiti välja eelnevalt esitatud kavandite järgi. Eelvoorust pääseb edasi kuus võistkonda ning finaal leiab aset Snelli tiigi jääl.

Tule ja jää peo peakorraldaja Indrek Leht ütles, et praegu käivad Snelli tiigi ääres lumelinna ehitamise ettevalmistused ning töötud puhastavad tiigi jääd lumest, et sinna liuväli rajada.

«Ideaalis tahaksime tuleskulptuurid jääle paigutada, kui ilm vähegi lubab,» ütles Leht.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles