Tõnis Saarts: vastandumine on erakondliku poliitika olemuses (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul ei olnud eile SDE üldkogul peetud Jevgeni Ossinovski kõne teravam ja ründavam, kui see, mida me tavaliselt Eesti poliitikas kuuleme. 

«Võtke näiteks kõrvale Reformierakonna ja Keskerakonna juhtide kõned: seal demoniseeritakse ja hirmutatakse valijaid oma vastastega peaaegu sama palju, kui mitte isegi demagoogilisemalt ja räigemalt, kui tegi seda laupäeval Ossinovski,» ütles Saarts Postimehele.

Tema sõnul ongi erakondliku poliitika olemuses vastandusi välja käia ja olulisi ühiskonda kõnetavaid konflikte esile tõsta.

«Rääkida, et praegu Eesti poliitikamaastikul lahtirulluv terav väärtuskonflikt rahvusliku avatuse ja suletuse (või liberaalsuse ja konservatiivsuse) vahel on pelgalt illusioon ning kellegi katse, sellele jõuliselt tähelepanu juhtida pelgalt poliittehnoloogiline võte, näitab seda, et süüdistajad ei tunne Eesti ühiskonda ja pole jälginud viimasel pooleteisel aastal toimunud vihaseid debatte,» rääkis Saarts.

Politoloogi arvates on lõhe üleilmastumise mõjusid tervitavate ja avatust soosivate jõudude ning teisalt üleilmastumist pelgavate ja rahvuslikku suletust rõhutavate jõudude vahel konflikt, mis on keskseks tõusnud kogu arenenud läänemaailmas ning need arengud on mõjutamas ka Eesti poliitikat.

«Selles, et nimetatud konfliktitelg hakkab oluliselt lähikümnenditel ümber kujundama ka jõujooni Eesti erakonnamaastikul pole minu meelest mingit kahtlust. Seega, nentis Ossinovski suuresti juba kujunenud olukorda, positsioneeris selgelt oma erakonna sellel uuel väljakujuneval vastandusteljel ja nüüd on pall tema vastaste ja seni neutraalse positisooni võtnud jõudude käes,» arvas Saarts.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles