KOHALIK VAADE: Egeuse meri tekitab naabrites Kreekas ja Türgis pingeid

Vassilis Nedos
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO laevastiku koosseisus olev sõjalaev FGS Bonn patrullib Egeuse merel, et migrandivooge piirata. Pildil laev mai lõpus Türgist Izmiri sadamast lahkumas.
NATO laevastiku koosseisus olev sõjalaev FGS Bonn patrullib Egeuse merel, et migrandivooge piirata. Pildil laev mai lõpus Türgist Izmiri sadamast lahkumas. Foto: AP / Scanpix

1970. aastatest saadik on Kreekal ja Türgil olnud üsna mitu kahepoolset kriisi, mis on paljudel juhtudel viinud riigid suurte õnnetuste või isegi konflikti veerele. Küprose puhul jõudiski asi 1974. aastal konfliktini välja, kuigi mitte otseseni. 1980. aastatel hakkas Türgi üles tõstma Egeuse merega seotud küsimusi.

1987., 1996. ja 2010. aastal – seega iga ligi kümne aasta järel – lõppesid kahe riigi pinged kriisiga. 1996. ja 2006. aasta intsidendid päädisid ka kreeklaste surmaga. 1996. tulistas väidetavalt Türgi hävitaja kogemata alla Kreeka oma ning 2006. põrkasid õhus kokku Türgi ja Kreeka hävitajad F-16, kusjuures türklasest piloot jäi ellu, kuid kreeklane sai surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles