Pauluse protsessi kaitsja: kõik tahavad, et see kuidagimoodi ära lõppeks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuprotsess Assar Pauluse jõugu üle. Kohtusaali viimases reas istuvad süüdistatavad (vasakult) Assar Paulus (vaatab maha), Ats Pärnaste, German Svetšnikov, Erik Meier, Virgo Raudsepp, Taago Vool, Peep Havik, Sivart Saarmann ja Andres Vaik. Pildil pole näha Gennadi Starodubtsevit.
Kohtuprotsess Assar Pauluse jõugu üle. Kohtusaali viimases reas istuvad süüdistatavad (vasakult) Assar Paulus (vaatab maha), Ats Pärnaste, German Svetšnikov, Erik Meier, Virgo Raudsepp, Taago Vool, Peep Havik, Sivart Saarmann ja Andres Vaik. Pildil pole näha Gennadi Starodubtsevit. Foto: Sander Ilvest

Assar Pauluse ja tema väidetava kuritegeliku jõugu kohtuasjas üht süüdistatavat esindav Paul Järve kinnitas, et kõik protsessiga seotud inimesed ootavad selle lõppu. Sel nädalal selgub, kas asi võib vähemalt osaliselt laheneda kokkuleppega.

Riigiprokurör Andres Ülviste ütles mai keskel, et allilmaliidriks nimetatud Assar Pauluse ja tema kaaskohtualuste süüasi võib Harju maakohtus osaliselt lahendi saada kokkuleppemenetluses. Kokkulepet otsitakse ka peasüüalustega.

Ülviste sõnul on 13 süüaluse, nende seas ka võtmesüüaluste Assar Pauluse ja Andres Vaigu kaitsjad avaldanud soovi kokkuleppele jõuda. Prokuratuur on põhimõtteliselt valmis lepet sõlmima. Kohus andis prokuratuurile ja kaitsjatele kokkuleppe läbirääkimisteks aega selle reede, 10. juunini.

Vandeadvokaat Paul Järve kaitseb kohtuasjas Virgo Raudseppa, keda süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises. Raudsepp kannab juba vanglakaristust teise kuriteo pärast.

«Kõigepealt läheme kohale. Siis vaatame õunte pealt – mida meile pakutakse. Seal on terve rida probleeme. Eks me peame ikka need probleemid kõik läbi arutama, muidu ei saa,» sõnas Järve.

Järve tõdes, et praegu on tal ennatlik lubada, kas tema klient läheb kokkuleppele või mitte. «See ei sobiks juba seetõttu, et ma olen oma kliendi positsioonidega seotud, ja eks tema ütleb mulle täpsemalt, millega ta on nõus ja millega mitte,» rääkis ta.

Toimunud on rida kohtumisi, iga süüdistatav on saanud oma kokkulepet prokuröriga eraldi arutada. «Kuna asjaosalisi on nii palju ja minul on ainult üks kaitsealune, on mul väga keeruline ennustada, mida kõik need teised inimesed tahavad. Seal võib olla erinevaid seisukohti ja igaühel on omad õiguslikud ja muud probleemid,» ütles Järve.

Advokaat tõdes, et kuna kohtuprotsess on olnud ülipikk, on kõik sellega seotud inimesed huvitatud selle lõpetamisest. «See on ebaloomulik, et üks protsess niisugune saab olla. Seetõttu on kindlasti kõik huvitatud, et see asi kuidagimoodi ära lõppeks,» lausus ta.

Kokkuleppele pole aga ainult mõne üksiku süüdistatavaga mõtet minna, sest see ei muudaks oluliselt menetluse kulgu. «Nii ei väheneks tööd kohtul, kaitsjatel ega prokuratuuril,» lausus Järve.

Seda, et kohe-kohe lepivad kõik kokku ja asi lõpetatakse, Järve sõnul kindlasti veel ei juhtu. Tema ennustab, et see nädal saab selguse alles selles osas, kas kokkuleppele jõudmine on üldse võimalik või tuleb sellest loobuda.

Priit Palmiste teatas oma advokaadibüroo nimel, mis kaitseb Pauluse protsessil kokku viit süüdistatavat, et neil puudub antud juhul volitus pooleli olevat kohtuasja kommenteerida.

«Advokaat on kohustatud saladuses hoidma mis tahes teavet, mida ta on seoses õigusabi osutamisega saanud, välja arvatud juhul, kui seadusest tuleneb otsene kohustus teavet avaldada või kui kliendi poolt antud volitustest või ülesandest tuleneb kliendi nõusolek teabe avaldamiseks,» vastas Palmiste kirjas.

Assar Paulust ja OÜ-d Barbarossa Invest esindav Küllike Namm ei soovinud samuti kokkuleppele jõudmist kommenteerida.

Harju maakohus hakkas mullu 10. juunil arutama mahukat kriminaalasja, milles süüdistatakse kolme meest, nende hulgas Assar Paulust, kuritegeliku ühenduse juhtimises ja 18 meest ning ühte naist kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Kokku on süüdistuse saanud 26 inimest ja kaks ettevõtet. Süüdistuse kohaselt juhtis praeguseks 53-aastane Assar Paulus alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles