Naine, kes paneb muusika rääkima (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Vally Ojavere tunneb artistielu läbi ja lõhki, on tal siiani lauljatega hea klapp.
Kuna Vally Ojavere tunneb artistielu läbi ja lõhki, on tal siiani lauljatega hea klapp. Foto: JUSS SASKA

«Hüvasti, Maria», «Valged roosid»… Pole vist eestlast, kes esmaspäeval 75. sünnipäeva tähistanud ja ligi 600 laulule teksti kirjutanud Vally Ojavere loomingut ei teaks.

Suur osa sadadest lauludest, millele Vally Ojavere teksti kirjutanud, on sündinud tema Tehnika tänava kodus Tallinnas. Kunagi elas ta siin koos orkestri löökriistamängijast abikaasa Peebuga, nüüd kahe sõbra, merisigade Pupi ja Punuga. Vally on ka ise laulja olnud – vanemad inimesed mäletavad kindlasti tema «Juanita Bananat», duetti Uno Loobiga. Estraadiorkestri solist, hiljem varieteeartist, paarkümmend aastat tagasi Westholmi gümnaasiumi koolitädi.

Päris esimese laulu, Gennadi Podelski «Mööduvad päevad» teksti kirjutas ta 24-aastasena iseendale. «Kogu triangel hakkaski pihta sellest, et esimene tekst sündis olude sunnil ja tegelikult oli mu eesti keel algeline,» tunnistab Vally, kes küüditatuna õppis kuuenda klassini Siberis vene koolis. Järgmised laulusõnad läksid just isaks saanud Kalmer Tennosaarele, kes soovis ringreisidel vene keeles oma tütrest laulda, ning juba 1971. aastaks olid esimesed sada teksti valmis. Kõige rohkem on Vally laulusõnu kirjutanud Vello Orumetsale ja Jaak Joalale, praegu on käsil tekstid Merle Liljele –  nagu ta ise ütleb, hoiab aju värskena ristsõnade lahendamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles