Presidendiotsing on muutunud täringumänguks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafik: PM

Eilses Postimehes avaldatud küsitlus võimalike valijameeste seas pani poliitringkonnad kihama, lükkas ümber müüte ja pani erakonnad oma kandidaatide võimalikke toetusnumbreid ümber arvutama ning seniseid otsuseid üle vaatama.

Näiteks sotsidel, kelle kandidaadile Eiki Nestorile ei paista toetust isegi mitte oma erakonnakaaslastelt linna- ja vallavolikogudest, tuleb presidendivalimiste rallis vaadata kas Reformierakonna või Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kandidaatide poole. Riigi praegusel teisel mehel, riigikogu esimehel Nestoril pole parlamendis ilma mõne teise fraktsiooni toetuseta lootust üles seatud saada.

Valimiskogus saaks Nestor üles seadmiseks vajalikud 21 häält kindlasti kokku – seda näitas ka Postimehe reedene ja esmaspäevane telefoniküsitlus võimalike valijameeste, volikogude esimeeste seas. Aga sotside endi arvutatud 40 häält oma riigikogu fraktsiooni (15) ning valijameeste peale kokku praegu küll ei paista. Sotsidest volikogude esimeeste seas oli terve rida neid, kes anonüümselt vastates tunnistasid, et oma erakonna kandidaati Nestorit nad presidendina ette ei kujuta.

See tähendab, et sotsid peavad vähemalt riigikogus kellegagi kokkuleppele minema, et Nestori kandidatuuriga välja tulla. Oma kandidaadi üles seadmisel jääks hääli üle Keskerakonna ja Reformierakonna fraktsioonil. Pigem võivad allkirjad Nestori toetuseks tulla Reformierakonnalt. Vastutasuks toetaksid sotsid sellisel juhul riigikogu hääletuse teises voorus Reformierakonna kandidaati.

Reformierakond valiku ees

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles