Riigikogu liikmed Mihkel Raua lahkumisest: «Mina jään!» (9)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu liikmed kommenteerisid Mihkel Raua poliitikast lahkumist tema enda kirjutatud laulu sõnadega, lubades ametisse edasi jääda, kuid leidsid üsna üksmeelselt, et valijate silmis oli ausam, et Raud lahkus kui oleks jätkanud nelja aasta täis tiksumist.

EKRE aseesimees Martin Helme teatas, et on ka teisi värskeid riigikogu liikmeid, näiteks mitu Vabaerakonna saadikut, kes on riigikogu töös pettunud. «Nad on sama asja öelnud, et lootsid tulla maailma parandama, aga tegelikult on see palju raskem kui nad arvasid,» lausus ta.

Helme leiab, et Mihkel Raud on kahtlemata oma valijate lootusi petnud, kuid austab siiski tema otsust. «Ma saan aru, et parteist loeti talle sõnad peale, et ta jumala eest kellegi kohta midagi halvasti ei ütleks, et tema põhjendus on väga luuleline,» märkis ta.

Vabaerakonnaga siiani mitte liitunud, kuid erakonda esindav parlamendisaadik Artur Talvik pakkus, et pigem on lahkumise põhjuseks kärsitu vaim. «Ma pool aastat nägin ka, kui frustreerunud ta oli, aga samas jällegi, kui ta pulti sai, siis ta väga entusiastlikult ja hästi pidas kõnesid ja ühel hetkel tundus, et ta oli ennast leidnud siin poliitikas,» rääkis ta.

Talviku arvates on riigikogu liikme olulised omadused kannatlik meel ja püsivus, sest kõik protsessid võtavad väga kaua aega. «Selleks, et müüridest läbi närida, peab pika närviga tüüp olema,» lausus ta ja lisas, et Raua jaoks võis olukord seda enam keerulisem olla, et tal tuli olla koalitsioonis ja seda veel ühes Reformierakonnaga.

Raua erakonnakaaslane, sotsiaaldemokraat ja tuntud telenägu Tanel Talve ütles, et tema ei tunneta, et seoses parteilise kuuluvusega ei saaks ta riigikogus teist või kolmandat asja teha. Samas arvas ta, et teha tuleb seda asja, mis endale õige tundub.

«Ma olen täitsa kindel, et see Mihkli vahepealne aeg mitte ei rikkunud teda, vaid andis talle natuke juurde. Et nüüd ta teab, kuidas siin poliitikas need protsessid toimivad. Nii et ma tahaks loota, et vaataja seisukohast midagi ei muutu. Ajakirjanikud peaksid ju olema erapooletud ja oma maailmavaadet ei väljenda, seda eriti uudistes, aga tema formaat on olnud ka natuke teistsugune ja temalt ei eeldatagi sellist erapooletust,» lisas ta.

Teine sotsiaaldemokraat Ivari Padar usub, et riigikogus on palju inimesi, kes on mõelnud sealt lahkumisele, kuid kellel lihtsalt pole väljaspool mingeid väljakutseid ja see on suur probleem, kui keegi riigikokku liiga kauaks jääb.

Telestaar ja IRLi fraktsiooni kuuluv Maire Aunaste kommentaaridest keeldus. Ka Juhan Parts ei soovinud Raua lahkumist avalikult kommenteerida, kuid tema lahkumisest just hästi ei arvanud. Reformierakondlane Ants Laaneots leidis, et ega see õige mehetegu pole ja igaüks peaks leidma endale õige ameti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles