Raha Narva Aleksandri kiriku ostmiseks tuleb valitsuse reservist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Valitsus kavatseb homme eraldada reservist siseministeeriumile Narva Aleksandri suurkiriku ja sellega kaasneva vara pankrotipesast omandamise kuludeks 377 372 eurot.

Ühtlasi eraldab valitsus korralduse eelnõu järgi reservist kultuuriministeeriumile suurkiriku investeeringute ekspertiisi kuludeks 15 000 eurot.

Pankrotistunud Narva Aleksandri koguduse võlausaldajad nõustusid kirikuhoone müügihinda oluliselt alandama ning kirikuhoone ja muude sellega kaasnevate varade lõplikuks hinnaks kujunes 377 372 eurot.

Siseminister Hanano Pevkur ütles eelmisel nädalal, et endiselt kehtib ka kokkulepe Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga (EELK), kes maksab koguhinnast poole.

Lisaks on saavutatud võlausaldajatega kokkulepe, et koos kirikuhoonega omandatakse ka kogudusele kuulunud kalmistud ning kiriku vallasvara nagu orel ja tseremooniates kasutatud vara, millel on suur kultuuriväärtus.

EELK Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kogudus jäi ehitusfirmale võlgu kiriku renoveerimistööde eest. Mai alguses tühistati siseministeeriumi soovil Narva Aleksandri suurkiriku 500 000 euro suuruse alghinnaga enampakkumine, alustamaks läbirääkimisi kirikuhoone omandamiseks.

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui kaks miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles