Hanso viitas EKRE-le kui julgeolekuriskile (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv kaitseminister Hannes Hanso nimetas eile riigikogus peetud ettekandes võõraviha üles kütvaid poliitilisi jõude julgeolekuriskiks, viidates Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE).

Hanso rääkis, et Eesti peab olema valmis osalema nii globaalsete kui ka piirkondlike murede lahendamisel – olgu selleks siis pagulaskriisi lahendamine, võitlus terrorismiga või muud kriitilised olukorrad, kuna ilma selleta ei ole võimalik loota teiste riikide mõistmisele ega eeldada, et liitlased tulevad appi.

«Ütlen otse ära, et need poliitilised jõud, kellest mõned on esindatud ka siin saalis, kes kütavad üles võõraviha, kujutavad endast meie jaoks selget julgeolekuriski,» rääkis Hanso.

Kaitseministri sõnul peab Eesti suutma hoida endast kuvandit kui riigist, mida soovitakse kaitsma tulla, kuna on selge, et Kreml tahaks eraldada Eesti, Läti, Leedu ja Poola NATO ja Euroopa Liidu ühtsest poliitikast.

«Selliseid pingutusi näeme tegelikult üle terve Euroopa. Seega tegutsevad need, kes tegelevad meil Euroopa ühtsuse lõhestamisega ning äärmuspopulismiga, Kremli huvides,» lausus ta.

Hanso lisas, et sama eesmärgi nimel töötab ka see, kui püütakse teha küsitavaks NATO artikli 5 kehtimine. Kaitseminister kinnitas, et nimetatud artikkel kehtib ja rünnak ühe liitlase vastu on rünnak kõigi liitlaste vastu.

«Soovitan mõnedel jõududel, kes ennast eeltoodud kontekstis ära tundsid, leida üles julgeolekupoliitiline vastutustunne ja mõelda sügavalt sellele, mis juhtus korra varem meie iseseisvusega,» ütles ta.

Hanso sõnavõtule reageeris EKRE fraktsiooni aseesimees Henn Põlluaas, kelle sõnul said kõik aru, et kaitseminister üritas EKREt rünnata ja mustata.

«Teie ja teie erakonnakaaslaste madalalaubalised, matslikud ja stalinistlikus stiilis EKRE mustamise katsed ei vääri vastamistki. Kuid te süüdistasite EKREt alusetult ka NATO liitlassuhete rikkumises ja selle peale ma küsin seda: kuidas te suhtute omaenda erakonna juhtiva liikme, endise erakonna juhi väljaütlemistesse, kus ta meie juhtivate NATO-liitlaste parlamendisaadikutele on korduvalt võrrelnud Donald Trumpi, kes võib väga tõenäoliselt saada USA järgmiseks presidendiks, Hitleriga? Kas see teie arust on viis, kuidas sotsid liitlassuhteid tugevdavad ja sõpru leiavad?» küsis Põlluaas.

Hanso kinnitusel ei olnud tema sõnavõtu eesmärk EKRE vastu n-ö punkte skoorida ning tema puudutatud teema on alliansis pidevalt luubi all.

USA järgmise presidendi kohta märkis kaitseminister, et ka temal on selles suhtes olemas oma eelistus, mida ta välja ütlema ei hakka. «Minu seisukoht on, et me peame töötama ükskõik mis administratsiooniga,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles