Tsahkna: erakondade vastandumine toob toetajad loodetavasti meie juurde tagasi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Eero Vabamägi

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Margus Tsahkna sõnul mängivad sotsid oma vastandumispoliitikaga väga riskantset mängu ning loodetavasti viib see selleni, et isamaalised ja vastutustundlikud inimesed pöörduvad IRLi toetajate hulka tagasi.

Tsahkna ütles Turu-uuringute ASi värsket erakondade toetusuuringut kommenteerides, et seda, kas sotside valijatele vastandumispoliitika meeldib, näitab aeg.

«Tõsiasi on see, et reitingute nimel ei tohi tuua ohvriks eesti rahva ühtsustunnet. IRL on oma maailmavaatele truuks jäänud ja talupojamõistusele ehitatud isamaaline poliitika on jätkuvalt meie liin. Ma loodan, et isamaalised ning vastutustundlikud inimesed hakkavad vaikselt aru saama, et äärmuslik vastandumine nii sotside kui EKRE poolt lõhestab meie rahvast ning pöördutakse meie juurde tagasi,» ütles Tsahkna Postimehele.

Keskerakonna suurt toetust kommenteerides märkis Tsahkna, et see partei on oma sisesõja ja Savisaare korruptsiooni teemaga olnud pidevalt pildis. Ta märkis, et sisuliselt ei ole Keskerakond poliitikaga tegelenud ja see on kummaline, et nende toetus on nii kõrge.

«Reformierakond on samuti valimisjärgselt korralikult toetust kaotanud aga eks see kaasneb valitsusvastutuse kandmisega, mida me teeme koos,» ütles Tsahkna.

Kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) varem valimiskünnise alla kukkunud toetus pöördus juunis tõusule, siis sotsiaaldemokraatide toetus langes viimaste aastate madalaimale tasemele 10 protsendi peale, selgub rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest.

Aasta tagasi juunis läbi viidud uuringus olid sotsiaaldemokraadid (SDE) 18-protsendise toetusega populaarsuselt teine partei Eestis - jäädes alla vaid Keskerakonnale, tänavu aprillis toetas sotse 13 ja mais 12 protsenti vastanutest, millega heideldi EKRE ja Vabaerakonnaga.

Parlamendiparteidest on sotsiaaldemokraadid juuni uuringus langenud viiendaks ja edestavad nii vaid IRLi, kui mais oli IRL-il toetajaid vaid neli protsenti, siis juunis kerkis toetus seitsmele protsendile, siiski annab see endiselt parlamendiparteidest viimase koha.

Erakondade populaarsuse edetabeli pingerida juhib jätkuvalt Keskerakond, kelle toetus kasvas võrreldes maiga viie protsendipunkti võrra (23 protsendilt 28 protsendile), teisel positsioonil on toetuse sisuliselt säilitanud Reformierakond (juunis toetus 20 ja mais 21 protsenti).

Sisuliselt pole kuu varasemaga võrreldes muutunud ka EKRE ja Vabaerakonna toetus, mis on vastavalt 13 ja 12 protsenti (mais 14 ja 11 protsenti).

Suur erinevus valitsusliidu erakondade ja opositsioonierakondade kogutoetuste vahel on säilinud: valitsusliidu erakondi toetab 37, opositsioonierakondi 53 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles