Pildid: politsei uued narkoanalüsaatorid teevad aine kindlaks kümne minutiga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) sai kätte 14 uut narkoanalüsaatorit, mis võimaldavad seni kasutuses olnud kiirtestidega võrreldes tuvastada rohkem erinevaid narkootilisi aineid ja seda oluliselt kiiremini.

«Narkoanalüsaatoriga saab tuvastada narkojoovet inimese kehavedelikest: uriinist ja süljest,» tutvustas hanke võitnud Selfdiagnostics OÜ esindaja Harri Peiker.

Kui praegu kasutuses oleva kiirtesti vastust tuleb oodata umbes 20 minutit ning seejärel peab politseinik hakkama kirjutama veel protokolli, siis narkoanalüsaator annab tulemuse umbes 10 minutiga. Samuti on sinna võimalik sisestada kõik protokolli andmed: nii menetletava isikuandmed kui ka menetleja andmed.

Isiku saab masinaga kindlaks teha sõrmejälje ja allkirja abil. Võetud sülje- või uriiniproov sisestatakse seadmesse ning see annab selge eestikeelse vastuse, kas inimene on narkootikume tarvitanud või mitte. Tavalistelt kiirtestidelt peab seda politseinik triipude abil ise välja lugema.

Saksamaal valmistatud narkoanalüsaatorid meenutavad väliselt tavalist kaardimakseterminali, isegi protokoll väljub masinast tšeki kujul. Selliseid seadmeid on maailmas kasutatud viimased viis aastat.

«Seda on lihtne igale poole kaasa võtta ja ka politseipatrullis transportida. Sellega saab määrata kaks korda rohkem aineid kui politsei täna määrab,» lausus Peiker.

PPA juhtivkorrakaitseametnik Riho Tänak selgitas, et Põhja, Lõuna ja Ida prefektuurides võetakse tavapäraselt süljeproovid, Lääne prefektuuris on tava võtta uriiniproov. Ta põhjendas, et uriiniprooviga on protseduur oluliselt lihtsam – sama proovi saab hiljem kasutada ka ekspertiisis.

Proov võetakse politseibussis, kuhu saadetakse need isikud, kelle puhul politseinikel tekib kahtlus, et nad võivad olla narkootikume tarvitanud. Põhja prefektuuri patrullid hakkavad igapäevaselt kasutama viit seadet. Üheksa analüsaatorit jagunevad võrdselt teiste prefektuuride korrakaitsjate vahel.

«See hõlbustab oluliselt meie tööd ja me hoiame kokku patrulli tööaega,» kiitis Tänak uusi narkoanalüsaatoreid.

Hangitud narkoanalüsaatorite tehingu hind on konfidentsiaalne ja osapooled ei nõustunud tehingu maksumust avalikustama. Analüsaatorite ostu kaasrahastavad Euroopa Liidu sisejulgeolekufond ja siseministeerium.

DOA Multiscreen analüsaator on siiski indikaatorvahend. Tõendusliku tulemuse saamiseks peab isik täna veel läbima ekspertiisi, andes uriini- või vereproovi. Tõendusliku narkojoobe tuvastamiseks politseipatrullis spetsiaalset vahendit veel olemas ei ole, kuid Eesti teadlastel töö selle nimel käib.

«Eestis on kaitstud üks teadustöö, mis kirjeldab ära tõendusliku narkomeetri tööpõhimõtte. Nii et me loodame, et me jõuame ka kunagi sinna välja,» märkis Tänak.

Politsei on tänavu tabanud 115 narkojoobes juhti, mullu tabati 280 ja tunamullu 182 narkootilist ainet tarvitanud sõidukijuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles