Hiina noored astusid massiliselt ülikooli

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need Hebei provintsi keskkoolilõpetajad asuvad kohe tegema gaokao`d ehk ülikooliastumise eksameid. Pinge on suur.
Need Hebei provintsi keskkoolilõpetajad asuvad kohe tegema gaokao`d ehk ülikooliastumise eksameid. Pinge on suur. Foto: Reuters/ScanPix

Ligi 9,4 miljoni Hiina abituriendi jaoks möödus viimane nädal äärmusliku stressi ja pinge all – kätte jõudis gaokao ehk ülikooli pääsemise eksamite aeg.

Kaks päeva kestev ja neljapäeval lõppenud gaokao ei ole naljaasi, vaid elulise tähtsusega murranguline projekt, kogu noore inimese senise õppeteekonna kulminatsioon. Punktisummast sõltub, kas abiturient saab ülikooli sisse ja kui, siis millisesse – pääs sellistesse Hiina eliitõppeasutustesse nagu Pekingi ja Tsinghua ülikool on muinasjutuliselt raske ning sellevõrra ihaldatum. Praktika on näidanud, et eelised on siinkohal neil, kes pärinevad ise suurtest linnadest või nende lähedusest.

Madalama tulemusega eksaminandid peavad leppima kas vähemprestiižikamate provintsikolledžite või mõne erakooliga. Teisisõnu: kuigi teooria järgi on gaokao eesmärk võimalikult võrdsed võimalused kõigile, siis tegelikult see pigem süvendab kihistumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles