Afganistanis eestlasi aidanud tõlk Omar sai Eesti viisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdureid aidanud tõlk Omar
Eesti sõdureid aidanud tõlk Omar Foto: TV3

Tõlk Omar, kes aitas Afganistanis Eesti kaitseväelasi, sai lõpuks Eesti viisa. Välisministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et Eesti saatkond Indias New Delhis andis tõepoolest Omarile viisa.

Omar andis sotsiaalmeedias teada, et loodab peagi Eestisse jõuda. Tänavu kevadel üritas tõlk asuda õppima Tallinna ülikooli, kuid kuna tema inglise keele testi tulemused jäid nõutavast tasemest madalamaks, ei võetud teda kõrgkooli vastu.

Viimati püüdis Omar Eestisse tulla tänavu jaanuaris, kuid siis ei rahuldanud Eesti tema viisataotlust. Välisministeerium ei kommenteeri, mis põhjusel otsustas riik pärast korduvaid keeldumisi tõlgile lõpuks Eesti viisa anda.

«Saame kinnitada, et Eesti suursaatkond New Delhis väljastas täna härra Omarile Eestisse tulekuks viisa. Viisataotlus vastas nõuetele,» ütles väliministeeriumi pressiesindaja.

Afganistanis Eesti kaitseväelastega koostööd teinud giid ja tõlk Omar palus kolm aastat tagasi Eesti riigilt asüüli. Mehe väitel sai ta pärast rahvusvaheliste koalitsioonivägede riigist lahkumist korduvalt tapmisähvardusi ja ta peksti mitu korda läbi.

Eesti riik otsustas 2013. aasta mais Afganistani päritolu tõlgi ümberasumise taotlust mitte rahuldada. Omar sai Eesti asjurilt Afganistanis teate, et Eesti otsustas tema ümberasumise taotluse tagasi lükata. Omar töötas tõlgina mitme Eesti jalaväekompanii juures.

President Toomas Hendrik Ilves märkis kolm aastat tagasi, et ei kiida heaks valitsuse otsust mitte rahuldada Omari ümberasumise taotlust. Toona ütles Ilves, et Eesti võiks võtta eeskuju Suurbritanniast, kes otsustas pakkuda kõigile Afganistanis nende sõduritega koostööd teinud sõduritele riigis elukohta.

Pärast Eestilt eitava vastuse saamist põgenes Omar Indiasse, kus ta elab siiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles