Keskerakonna presidendikandidaadiks valiti Mailis Reps (9)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna presidendikandidaadiks sai Mailis Reps, kes kogus 90 häält ehk 53 protsenti häältest.

Vastavalt Keskerakonna korrale tunnistatakse esimeses hääletusvoorus valituks kandidaat, kelle poolt hääletab üle 50 protsendi hääletamisest osavõtnud volikogu liikmetest. 

Savisaar kogus 78 häält. Kokku väljastati 169 hääletussedelit, millest üks oli rikutud.

Reps ütles, et presidendidebatis tuleb tõstatada küsimused, mis on jäänud vastusteta. Tema tänukõnele järgnes suur aplaus. 

Reps ütles hiljem videointervjuus Postimehele, et ta oli lootusrikkas, aga uskus, et hääled jagunevad pigem pooleks.

Mida ütleb Reps aga neile, kes hääletasid Savisaare poolt? «Ma usun, et kõige olulisem on siin leida see tasakaal, et me endiselt peame kõik lugu Keskerakonna esimehest ja tegemist oli ju siiski ainult presidendikandidaadi valimisega. Me leiame need võimalused, kuidas üheskoos edasi minna. Kindlasti ei ole vaja siin kibestuda, pettuda või kuidagi midagi väga lõplikku kokku võtta,» tõdes ta.

Vaata lähemalt loole lisatud videointervjuust!

Esialgu oli Keskerakonnal neli presidendi kandidaadi kandidaati, kuid volikogu sõnavõttude järel jäi järele vaid kaks - Mailis Reps ja Edgar Savisaar.

Peeter Ernits tänas usalduse eest, kuid teatas, et võtab oma kandidatuuri hoopis tagasi. Ühtegi küsimust talle ei olnud. Samuti kandidaadiks pürginud Marina Riisalu kohal ei olnud, ta läkitas oma pöördumise kirjalikult, mida luges ette Siret Kotka. Riisalu teatas, et tema aeg alles tuleb ning loobus kandidatuurist. Riisalu teatas, et tema hinnangul on Keskerakonna parimaks kandidaadiks Edgar Savisaar. 

Keskerakonna presidendikandidaatide sõnavõtud: 

Reps: Keskerakonnata presidenti ei valita!

Foto:
Foto: Foto: Ardi Truija

Mailis Repsi kandideerimiskõnest jäid kõlama järgmised mõtted:

  • Ilma Keskerakonnata presidenti ei valita!

«Oleme Eestimaa suurim partei ning on loomulik, et meie ridades leidub mitmeid inimesi, kes suudavad kanda presidendi vastutusrikast rolli. Täna otsustame ühiselt, kes läheb erakonna eest võitlustulle riigikogus ja vajadusel valimiskogus.»  

  • Ilves ei ole end sisepoliitiliselt maksma pannud

«Taasiseseisvunud Eesti Vabariigil on olnud kolm väga erineva ilme ja mõjukusega riigipead. Viimane president on olnud aktiivne välispoliitiliselt, kuid ei ole soovinud ega suutnud end sisepoliitiliselt maksma panna. [...] Riigipea peab olema välispoliitiliselt kogenud, kuid sellest tähtsam on tema sisepoliitiline mõju ja autoriteet. President on midagi enamat, kui vaid ülem-välisminister. Ta peab suutma kõnetada kõiki siinseid kogukondi ja rahvuseid.»

  • Presidenti peaks valima rahvas
  • Tegeleda tuleb tõrjutusega, ääremaastumise ja väljarändega, lõpetada tuleb sõjahüsteeria

«Suve lõpus valitav president peab andma endast kõik, et lõpetada pidev vaenu ja sõjahüsteeria külvamine. Meie huvides on ühtehoidev riik ning head ja konstruktiivsed suhted kõigi naabrite, sealhulgas Venemaaga. Pideva vaenamise ja hirmutamise asemel tuleb meil õppida võrdsel tasandil suhtlema.»  

Volikogu liikmete küsimused Repsile

1. Kuidas teie saate olla Eesti Vabariigi presidendi kandidaadi kandidaat, kui te ei ole võimeline hukka mõistma e-valimisi?

Reps: Mõistan e-valimised hukka. Olen alati olnud seisukohal, et e-valimiste puhul ei saa me garanteerida inimeste salastatust. Me ei suuda garanteerida, kuidas inimesed oma otsuseid teevad.

2. Kuidas suhtute arusaama, et president peab olema riigi ülem-välisminister?

Reps: [...] Kui me vaatame presidendidebatte, siis on selgelt näha, et nii Kallase kui ka Kaljuranna puhul tuuakse välja, et see on nende eelis. Keskerakonna eelis on see, et me oleme kõnetanud rahvast. Me suudame mitte ainult rääkida, vaid ka kuulata. Rahvas ei oota ülem-välisministrit, kuigi president peab olema kompetentne välispoliitikas. Meie rahvas on täna väga selgelt väljendanud rahulolematust mitmete oluliste teemadega. Põllumajandusega ei tegeleta. [...]

3. On olnud hea tava avalikustada kampaania eelarve. Sinu kampaania on olnud kallis. Mis on selle eelarve ja kes seda rahastab?

Reps: Ei ole olnud kampaaniat, volikogu teeb otsuse täna. Juhatuses arutame, mis saab olema eelarve. Kampaania on olnud selles, et on olnud rahvakohtumised ja kultuurimaja rendiarved oleme ise tasunud.

4. Mida plaanid teha, et presidenti valiks Eesti rahvas?

Reps: Presidendil on võimalik algatada põhiseaduse muutmine. Seda on teinud üksikud presidendid. Mina luban, et see on minu ülesanne ja kohus, sest nii oleme alati siin erakonnas otsustanud. 

5. Miks soovib sinu pool presidenti valida riigikogus, mitte valijameestekogus, kus oleks suurem tõenäosus Savisaarel?

Reps: Kui kandidaadid on paigas, siis tuleb erakonnal arutada, millises ulatuses on meil seda toetust. Kuidas on erakonnad valmis oma kandidaatidest taganeda, seda on täna võimatu välja öelda. Hetkel tõsiseltvõetavaid läbirääkimisi ei ole. Olen üsna veendunud, et me oma fraktsioonide tasandil saame põhjalikult analüüsida, millised on meie võimalused, kui me teame teisi kandidaate. 

Edgar Savisaar: president peab olema rahva sees

Foto:
Foto: Foto: Ardi Truija

Savisaar teatas oma kandidaadikõnes, et Keskerakonnal on ka eelmistel kordadel olnud väärikad kandidaadid. Savisaare sõnul ei peaks olema president rahva poole näo ega seljaga, vaid president peab olema rahva hulgas. «Vabariigi presidendi kohustus ei ole käia järjekordsel digikonverentsil, vaid peab jälgima, et Eesti võtaks vastu neid seadusi, millel on olemas rahva poolehoid.»

Volikogu liikmete küsimused Savisaarele

1. Milliseks kujunevad järgmised KOV-valimised Tallinnas?

Savisaar: Tegime päris mitu kuud tööd Tallinna valimisplaaniga. See on mahukas dokument ja sellega on töötatud nii Tallinna nõukogus kui linnavalitsuses paljude inimeste poolt. Me ei lähe tühja tuult tallama, me lähme võitma!

2. Kui te saate presidendiks, kuidas hakkate looma/taastama suhteid Venemaaga?

Mulle tundub, et mul on lihtne vastata ja tsiteerida oma head parteikaaslast Mailis Repsi. Ma sattusin Narva paar päeva peale teda, talle oli esitatud sama küsimus ja ta oli vastanud, et kui Putin täna kutsub, siis homme lähen ma Moskvasse ja teen suhted korda. Umbes nii. Ma ei oleks nii suur optimist, aga ma oleks häälestatud samamoodi ja võtaksin Mailis Repsi kaasa.

3. Kuidas panustad kampaaniasse sõltumata tänastest tulemustest?

Minu jaoks tegelikult kampaania algas rohkem kui aasta tagasi, kui Hundisilmal käisid järjest alates sotsidest lõpetes Reformierakonna mõistlikuma osaga. Panime aluse heale koostööle, olen häälestatud optimistlikult. Tahaks seda koostööd jätkata, sest paraku ei saa rahvas osa võtta. 

4. Kas te presidendina peate õigeks tagasiulatuvalt teha otsuseid (palganõue)?  (Volikogu arutas täna Savisaare palka - toim.)

Juhatus arvas, et palk on madalam kui Tallinna linnapeal ja kui riigikogu liikmetel, siis võiks selle otsuse peale minna. Mulle need tagasiulatuvad otsused pole meeldinud kunagi.

***

Eesti Keskerakonna volikogusse kuuluvad piirkondade esimehed, erakonna piirkonna konverentsil valitud volinikud (üks iga 100 piirkonna liikme kohta), erakonna juhatuse liikmed, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed (kes on Keskerakonna liikmed), Keskerakonna Euroopa Parlamendi saadikud (kes on Keskerakonna liikmed), erakonna kogu valitud üks volinik (kui erakonna kogusse kuulub vähemalt viiskümmend erakonna liiget).

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles