Süüria põgenikud Jordaanias: meie kodumaa on kui ohtlikke loomi täis mets (5)

Hanna-Hulda Reinkort
, Amman-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürlane Moused Ahmed Fandi koos poja Waji Mousaga oma ajutises kodus. Põrandale istumiseks pandud madratsid ja padjad on saadud kingituseks kohalikelt jordaanlastelt.
Süürlane Moused Ahmed Fandi koos poja Waji Mousaga oma ajutises kodus. Põrandale istumiseks pandud madratsid ja padjad on saadud kingituseks kohalikelt jordaanlastelt. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Veerand Jordaania elanikest on põgenikud, paljud neist süürlased. Erinevalt levinud arusaamast elab aga valdav osa neist, täpsemalt 80 protsenti Süüria põgenikest väljaspool laagreid, olles leidnud ulualuse suuremate linnade vaesunud linnaosades või ääremaal asuvates maapiirkondades. Seal elavad nad üldjuhul väikestes korterites, garaažides, telkides või pooleli olevates majades, kus mitmel juhul puudub küttesüsteem või elekter.

Vaid 20 protsenti elab põgenikelaagrites, millest suuremad on ÜRO põgenikeagentuuri UNHCRi ülalpeetavad Zaatari ja Azraq. Nende suur eelis on elanikele garanteeritud peavari, toit ja arstiabi. Jordaania põhjaosas ringi sõites leiab keset kõrbe ka Araabia Ühendemiraatide finantseeritud Punase Poolkuu konteinerasustuse, millele kohalikud viitavad kui VIP-laagrile, sest sealsetel elanikel on ka televiisorivaatamise võimalus.

Foto: Eero Vabamaegi/
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles