Seeder: Eesti hakkab aiasaadusi koolides tasuta jagama

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju.
Haiguse vältimiseks ei tohiks süüa pesemata juur- ja puuvilju. Foto: Marina Puškar

Eesti ühineb vaatamata pingelisele eelarvele Euroopa Liidus kavandatava kooli juur- ja puuvilja skeemiga, mis näeb ette aiasaaduste tasuta jagamise kooliõpilastele, kinnitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.


«Selle raha me leiame, selle maht ei ole nii suur,» kinnitas Brüsselis põllumajandusnõukogus osalev Seeder.

Euroopa Komisjoni ettepanekul tuleks luua euroliidus raamistik puu- ja köögiviljade tasuta jagamiseks kooliõpilastele, kusjuures Eesti ja teiste mahajäänumate piirkondade puhul kataks 75 protsendi ulatuses kulud Euroopa Liit.

Kuna skeemiga kavandatav summa tervele Euroopa Liidule oleks 90 miljonit eurot, siis proportsionaalselt läheks sellest Eestile 0,3 protsenti ehk umbes 4,5 miljonit krooni, mis tähendab, et Eesti ise peaks panustama projekti pisut alla kahe miljoni, märkis Seeder.

«Kavandatav (kuus miljonit krooni aastas - toim) on tagasihoidlik summa ja võib-olla esialgne süsteem tundub ka veidi bürokraatlik,» tunnistas Eesti põllumajandusminister.

Euroopa Komisjoni algatatud kooli puu- ja köögivilja skeemiga soovitakse tõsta puu- ja köögivilja tarbimist koolilaste hulgas, propageerides nii tervislikku toitumist ja vähendades laste ülekaalulisust.

Samuti tahetakse skeemiga lihtsustada juurdepääsu puu- ja köögivilja tarbimist koolilaste seas vähem jõukamates piirkondades.

Esmaste kavade kohaselt puudutakse puu- ja köögiviljade jagamine esialgu kuue- kuni 10-aastasi lapsi.

Kava sisaldab ka nõuet koostada projektis osalevate ettevõtete ning haridus- ja tervishoiuasutustega kava elluviimiseks strateegia, informeerida algatusest avalikkust ning koguda projekti kohta igakülgset tagasisidet.

Minister Seeder kinnitas, et Eesti seisab kindlasti selle eest, et skeemi raames saaks jagada ka kohalikke aiasaadusi.

«Loomulikult seisame meie siin Brüsselis selle eest, et need juur- ja puuviljad, mida kasvatatakse Eestis, kuuluksid sortimendi hulka,» sõnas Seeder.

«Seda mitte ainult selleks, et toetada oma põllumajandustootjaid, vaid me arvame, et kohalik toit on kindlasti ka tervislik ja selle transpordikulud väiksemad,» lisas minister.

Kui kooli puu- ja köögivilja jagamise skeemis kokku lepitakse, käivitub see järgmise kooliaasta alguses.

Loe lisa! Europarlament: võidelgem rasvumisega varajases nooruses
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles