Galerii: NATO staabielement Eestis saavutas täisvõimekuse (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras kuulutas täna Tallinnas peetud NATO staabielemendi (NFIU) hoone avamistseremoonial kuulutas välja aasta tagasi loodud NATO staabielemendi täisvõimekuse.

NATO kirdekorpuse ülem kindralleitnant Manfred Hofmann ütles, et NFIU täisvõimekuse väljakuulutamine ja hoone avamistseremoonia näitavad ilmekalt, kui kaugele oleme jõudnud peale 2014. aasta NATO Walesi tippkohtumist. «NFIU kiire käivitumine on selge sõnum NATO ühtsusest ning kaitsetahtest ning näitab NATO vankumatut pühendumust nii Eesti kui terve Euroopa kirdepiirkonna kaitsmisele,» ütles kindralleitnant Hofmann.

Viimased kolm nädalat kestnud hindamisprotsessi tulemusel hinnati staabielement võimeliseks täitma oma põhiülesandeid, sealhulgas võtma Eestis vastu NATO kiirreageerimisüksuste ettevalmistusmeeskondi ning toetama nende planeerimisprotsessi.

Täisvõimekuse saavutamiseks oli vajalik ka NFIU enda tööruumide olemasolu, mistõttu alustati eelmise aasta lõpus NATO staabielemendi hoone rajamist kaitseväe peastaabi territooriumile. Seni paiknesid NATO staabielemendis teenivad Eesti ja liitlasriikide kaitseväelased ajutiselt kaitseväe peastaabi ruumides.

Praegu kuues riigis (Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias) asuvate staabielementide loomine otsustati 2014. aasta Walesi tippkohtumisel. Esimesed Eesti kaitseväelased asusid teenistusse NFIUs eelmise aasta 15. juunil. Neljakümnest ametikohast pooled täidab Eesti ning ülejäänud kohtadel teenivad Suurbritannia, Ameerika Ühendriikide, Hollandi, Poola, Ungari, Prantsusmaa, Kanada, Norra, Taani ja Saksamaa relvajõudude esindajad.

Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas asuvad NATO peakorteri staatuses olevad staabielemendid alluvad Poolas, Szczecinis asuvale Kirdekorpusele ning Rumeenia ja Bulgaaria staabielemendid Napolis asuvale ühendsõjakeskusele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles