Keskerakonna seitse saadikut jätsid küüditamisavaldusele hääle andmata (33)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Korb.
Mihhail Korb. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Keskerakonna seitse vene emakeelega saadikut jätsid täna riigikogus juuniküüditamist puudutavale avalduse oma hääle andmata.

Istungil olid küll kohal, kuid jätsid hääletamata Dmitri Dmitjev, Olga Ivanova, Mihhail Korb, Valeri Korb, Martin Repinski, Mihhail Stalnuhhin ja Vladimir Velman.

Mihhail Korb ütles BNS-ile, et tegemist on pikema teemaga ja ta on valmis kommenteerima seda kirjalikult. Vladimir Velman ei leidnud aga aega ajakirjanikule vastamiseks, samuti ei vastanud telefonile Valeri Korb.

Riigikogu mälestas teisipäevase istungi alguses juuniküüditamise ohvreid leinaseisakuga ja võttis vastu avalduse, milles on öeldud, et riigikogu mälestab neid inimesi, kes 75 aastat tagasi vägivaldselt küüditati ning kellest paljud kaotasid oma pered ja elu.  

«Täna on meil Eestis aasta üks kõige kurvem päev,» ütles riigikogu esimees Eiki Nestor riigikogu pressiesindaja teatel.

«Täna möödub 75 aastat traagilisest päevast, 14. juunist 1941, kui tuhandeid Eesti inimesi tabas kommunistliku Nõukogude võimu verine vägivallaaktsioon. Sellel traagilisel kuupäeval vahistasid okupatsioonivõimu relvastatud esindajad öö pimeduses ja varahommikul rohkem kui 10 000 Eesti elanikku,» seisab riigikogu teisipäevases avalduses.

Avalduses märgitakse, et ka 75 aastat hiljem on Eesti inimestel kohustus meeles pidada seda kuupäeva ning vägivalla ohvriks langenute traagilist saatust ja elamata jäänud elu. «Meie moraalne kohustus on totalitaarsete režiimide ohvrite mälestamine ja toimunu kohta teadmise edasikandmine tulevastele põlvedele,» seisab avalduses.    

Mälestamaks juuniküüditamise ohvreid algatasid riigikogu avalduse «75 aastat juuniküüditamisest» Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni eestvõttel kõik riigikogu fraktsioonid ja 27 riigikogu liiget. Avalduse poolt hääletas 83 riigikogu liiget.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles