Poola linn elab kullapalavikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turist Aurelia kullakaevanduse käikudes luusimas. Ilmselt loodab ta, et väärt metalli leidub ka tänapäeval.
Turist Aurelia kullakaevanduse käikudes luusimas. Ilmselt loodab ta, et väärt metalli leidub ka tänapäeval. Foto: AFP/SCANPIX

Igal kevadel saabuvad nad üle kogu maailma Kaczawa jõe juurde Edela-Poolas, kohalikku kullapalaviku pealinna. Kõik nad ihalevad pälvida endale peaauhinda.

Nii noored kui ka vanad elevil entusiastid sumavad põlvini vees, kammivad Zlotoryia jõe sängi, ning otsivad sealt tillukesi sädelevaid helbeid, lootes samal ajal, et nende meelekindlus tasub end ära.

«Kus iganes ma ka jõe sees ei oleks, leian ma vähemalt tosinkond väikest kullatükikest ja mitu tosinat helbeid,» ütleb Poola kullakaevurite assotsiatsiooni liige Jaroslaw Dudkiewicz. «Kõige innukamad otsijad võivad päevas koguda kolm kuni neli grammi,» räägib ta.

Zlotoryja kullapalavik sai alguse 12. sajandil, mil legendi järgi suutsid aardeotsijad tuua aastas maapinnale rohkem kui 50 kilogrammi väärismetalli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles