Maakri tänava laibatükeldaja pääses vabadusse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Pasi Pönkä
Markus Pasi Pönkä Foto: SCANPIX

Aastate eest Tallinnas Maakri tänaval kaasmaalase laiba tükeldanud ning Soomes uutes kuritegudes kahtlustatavana vahi alla võetud Markus Pasi Pönkä (32) lasti ootamatult vabadusse, prokuröri sõnul oli otsus väga üllatav.

Pönkä sai esmaspäeval eeluurimisvangistusest vabaks, kuna tema vahi all hoidmise tähtaeg sai läbi, kirjutab Ilta Sanomat.

Ringkonnaprokurör Heikki Wendorf oleks aga soovinud, et Pönkä oleks jäänud vahi alla, sest kahtlustatav võib vabaduses toime panna uusi kuritegusid.

Prokurörile tuli kohtu otsus mees vabadusse lasta üllatusena. «Tundub, et see tuli üllatusena kõigile, sealhulgas ka Pönkäle endale,» märkis ta.

Wendorf ei teadnud veel, mis põhjusel Pönkä vabadusse pääses. Kui Ilta Sanomat seda kohtust küsis, siis teatanud sekretär, et tal pole kohtuotsust selgitavat paberit käepärast.

Prokurör nõuab Pönkäle üle kahe aasta pikkust reaalset vangistust pettuse, võltsimise ja tulirelvaga seotud kuritegude eest. Helsingi ringkonnakohus peaks otsuse tegema 7. juulil.

Pönkä oli eeluurimisvangistuses alates veebruarist. Kahtlustuse kohaselt osales ta koos kaaslasega Kesk-Soomes tegutseva ettevõtte varade kantimises. Samuti kahtlustati meest selles, et ta tellis Helsingis tegutseva relvapoe nimel kaks püstolit.

Pönkä mõisteti mullu novembris pettuse, võltsimise ja relvakuriteo eest kolmeks aastaks ja kaheksaks kuuks vangi. Ta lahkus aga keset istungit kohtusaalist ning tema vangistamist kohtuotsuse väljakuulutamise järel ei nõutud.

Eesti kohus mõistis Pönkä 2007. aastal süüdi oma kaaslase mõrvas ja laiba tükeldamises ning saatis ta seejärel karistuse kandmiseks Soome. Pönkä pääses mullu varakevadel tingimisi vabadusse.

Soomes vanglas istudes oli ta korduvalt erinevate kuriteosüüdistustega kohtu ees. Samuti põgenes ta Soomes karistust kandes ühe korra Helsingis vanglaautost ja jättis ühe korra puhkuselt vanglasse naasmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles