TAI süstlavahetuspunktist: statsionaarsed keskused peavad säilima nii kesklinnas kui Põhja-Tallinnas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova.
TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova. Foto: Mihkel Maripuu

Tervise Arengu Instituudi (TAI) nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova kirjutab vastuses Paldiski maantee elanikele, et puhaste süstalde jagamine sõltlastele ei suurenda keskkonda visatud nõelte arvu. Postimees avaldab tema kommentaari täismahus.

Seoses Põhja-Tallinnas asuva sõltlaste abistamise keskuse kolimisega on üles tõusnud küsimus, kus ja millisel kujul sellised teenused võiksid olla pakutud.  

Narkootikumide tarvitamisega seotud kahjude vähendamise nimel töötavad keskused ei ole pelgalt punktid, kus vahetatakse kasutatud süstlad puhaste vastu.

Kuigi ajalooliselt on see nimetus nende juurde justkui kinnistunud, on täna tegemist nõustamiskeskustega, milles sõltuvusprobleemidega inimestele pakutakse mitmekülgselt abi, sealhulgas tervisealast nõu ning sotsiaalset ja psühholoogilist nõustamist. Keskuses saab teha ka näiteks HIV-kiirtesti ning läbida narkootikumide üledoosi korral tegutsemise koolitus.

Süstlavahetus on oluline, kuid mitte ainus osa selliste keskuste tööst. Oma olemuselt on need pigem sõltlaste perearstikeskused, kuhu nad saavad pöörduda tervisealaste probleemidega ning kus spetsialistidel avaneb võimalus luua nendega usalduslik suhe ja motiveerida neid käitumise muutmisele.

Mobiilne teenus, mida on pakutud välja statsionaarse asukoha alternatiivina, ei võimalda kõiki neid abiteenuseid pakkuda. Mobiilsed lahendused on tõenduspõhised ning mitmetes riikides edukalt toimivad, kuid mitte statsionaarsete keskuste asemel, vaid nende täiendusena.

Tervise Arengu Instituut leiab, et mobiilsete lahenduste arendamine on oluline ning oleme võtnud selle ka enda lähiplaanidesse.

Samas on oluline laiendada ka statsionaarse abi võimalusi nii Tallinnas kui ka teistes Eesti piirkondades. Lähtuvalt narkootikumide tarvitamise, eeskätt süstimise, levimusest Tallinnas, peavad statsionaarsed keskused säilima nii kesklinnas kui Põhja-Tallinnas.

Lisaks nendele on oluline lähiperspektiivis avada sarnane keskus ka Lasnamäel. Parim tulemus narkomaania probleemi ohjeldamisel on võimalik vaid statsionaarsete, mobiilsete ja väljatöö teenuste koostöös.

Teenuste osutamisel ja arendamisel on oluline arvestada kõikide osapoolte õigustega – ärme unustame, et ka sõltuvusprobleemidega isikutel ja nende lähedastel on õigus tervisele ja turvalisusele ning inimväärsele kohtlemisele.

Ravi- ja sotsiaalasutused, mille juures sõltlaste nõustamiskeskused on juba avatud või edaspidi avatakse, asuvad tihti samuti elamurajoonides.

Nõustamiskeskuste, sealhulgas süstlavahetusteenuse osutamise, eesmärgiks on vähendada narkootikumide tarvitamisega seotud kahjusid nii tarvitajatele endile kui ka ühiskonnale ehk et nende keskuste eesmärgiks on meie kõigi turvalisuse tõstmine. Puhaste süstalde jagamine sõltlastele ei suurenda keskkonda visatud nõelte arvu, nagu tihti arvatakse.

Uuringud näitavad, et nii meil kui mujal maailmas on süstalde tagastamise määr 90 protsenti. Tänu nõustamiskeskustes pakutavale süstlavahetusteenusele väheneb parkidest, mänguväljakutelt ja koolihoovidest leitavate süstalde arv.

Eestis pakutakse kahjude vähendamise teenuseid juba 1997. aastast ning viimastel aastatel on teenuste kaudu sõltlastele jagatud aastas keskmiselt 2,2 miljonit puhast süstalt ja nõela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles