Ploompuu juhtum on Herman Simmi skandaali analoog kriminaalpolitseis

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriminaaluurimise alla sattunud Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Indrek Ploompuu.
Kriminaaluurimise alla sattunud Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Indrek Ploompuu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Altkäemaksu võtmise eest vahistatud Lõuna prefektuuri kriminaalpolitsei juht Indrek Ploom­puu võis kahtlustuse kohaselt välja anda politsei informaatoreid ja kurjategijaid kavandatavatest operatsioonidest hoiatada.


Praegu, kui kaitsepolitsei alles selgitab, kui palju infot Ploompuu kuritegelikule maailmale müüs, on veel vara rääkida mehe tehtud konkreetsest kahjust kogu süsteemile. Ent moraalne kahju, mida Ploompuu oma tegevusega kriminaalpolitseile põhjustas, on korvamatu.

Sisuliselt on Ploompuu juhtum Herman Simmi spiooniskandaali analoog. Vahe on vaid selles, et Simm tegutses rahvusvaheliselt ja Ploompuu seadis löögi alla politsei infoagentuuri ehk ohustas konkreetseid inimesi.

Väidetavalt on politsei juhtkond, kes Ploompuu kriminaalasja üksikasjadesse pühendati, tema käitumisest pehmelt öeldes häiritud. Hoop, mille Lõuna prefektuuri kriminaalpolitsei ametiastmelt teine mees oma tegevusega jälitusorganite töö usaldusväärsusele andis, on ränk.

Postimehe andmetel võis Ploompuu alates 2009. aasta sügisest müüa sularaha ja kuld­ehete eest oma kontaktisikule, Võru kahtlase kuulsusega ettevõtjale konkreetset teavet kriminaalpolitseile infot andvatest isikutest, Lõuna regioonis plaanitavatest vahistamistest ja muudest erioperatsioonidest.

Postimehele teadaolevalt otsis kapo eelmine nädal läbi ka üürikorteri, milles Ploompuu koos elukaaslasega, Lõuna prefektuuris uurijana töötava naisega elab. Ploompuule väidetavalt altkäemaksuna antud kuldehted saadigi kätte tema elukaaslase käest, kellel polnud ehete kriminaalsest päritolust aimugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles