«Pole yhtegi normots erakonda» ehk miks parteid vananevad

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parteide valimisreklaam
Parteide valimisreklaam Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti erakondade liikmete keskmine vanus tiksub halastamatult pensioniea poole, vähem kui seitsme aasta jooksul on eakamaks muutunud kõik parteid ja nüüd on vanim keskmiselt 56-aastane EKRE, noorim endiselt 41-aastane Reformierakond.

Piltlikult öeldes valmistus keskmine EKRE-lane juba keskkooli astuma, kui reformierakondlane alles sündis. Võrreldes 2009. aastaga on kõik parteid vananenud: kõige rohkem ehk keskmiselt kuus aastat roheliste erakond, seejärel ligi neli aastat IRL, siis üle kolme aasta Reformierakond; vananemiskiiruselt järgnevad Keskerakond, sotsid ja EKRE. Vabaerakond on oma 52 eluaastaga uus nähtus ja sestap võrdlus puudub.

Loo autor palus oma 17-aastasel gümnaasiumiõpilasest tütrel sõpradelt-tuttavatelt sotsiaalmeedias küsida, kas ja mis tingimustel võiks neid huvitada mõnda erakonda astumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles