Aaviksoo: sakslased hindavad Eesti laevakaitsjate tegevust ülikõrgelt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsemeeskond
Eesti laevakaitsemeeskond Foto: Raigo Pajula

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kohtus täna Berliinis oma Saksa kolleegi Karl-Theodor zu Guttenbergiga, kellega arutati küberkaitse ning Eesti ja Saksamaa vahelise kaitsealase koostööga seotud küsimusi.

Samuti külastas Aaviksoo Bundeswehri operatiivjuhtimiskeskust Potsdamis, kus vestles videosilla vahendusel Adeni lahes Saksa fregati Hamburg pardal teeniva Eesti laevakaitsemeeskonnaga, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kohtumisel Saksa kaitseministri zu Guttenbergiga keskenduti peamiselt küberjulgeoleku küsimustele ning Eesti ja Saksamaa vahelise kaitsealastele koostööprojektidele, sealhulgas Balti riikide õhuturbeoperatsioonile ja Eesti ja Saksamaa koostööle piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta.

Kaitseminister Aaviksoo sõnul on Saksamaa üks tugevamaid panustajaid Tallinnas asuvasse NATO küberkaitsekeskusesse. «Kübervallas vajab Eesti ja Saksamaa koostöö kindlasti edasist laiendamist ning sakslased jälgivad suure huviga seda, mida me selles vallas oleme saavutanud,» sõnas Aaviksoo.

Samuti külastas Aaviksoo täna Potsdamis Bundeswehri operatiivjuhtimiskeskust (Einsatzführungskommando), kus ta tutvus keskuse tööga ning rääkis keskuse ülema kindralleitnant Rainer Glatziga operatsioonidest Afganistanis ja Somaalia rannikul.

Operatiivjuhtimiskeskuses vestles kaitseminister ka videosilla vahendusel Saksa fregati Hamburg pardal teeniva Eesti laevakaitsemeeskonna liikmetega.

«Teie senist professionaalset tegevust ja väljaõpet kirjeldavad sakslased väga kiitvate sõnadega ning Eestil on põhjust teie üle uhkust tunda. Loodan, et teie poolt omandatud kogemused ei lähe Eesti mereväe jaoks kaotsi ning soovin teile peatset ja turvalist kojujõudmist,» ütles Aaviksoo Adeni lahel teenivatele laevakaitsjatele.

Eile kohtus Aaviksoo Saksa parlamendi kaitsekomisjoni liikmetega, kelle arutati regionaalse julgeoleku ja Afganistani operatsiooniga seotud teemasid. Samuti esines kaitseminister eile õhtul Saksa Välispoliitika Seltsis ettekandega Euroopa julgeolekust.

Eestit ja Saksamaad seob tihe kaitsealane koostöö. Saksamaa on tugevalt panustanud Balti riikide õhuturbeoperatsiooni ning ka praegu turvavad Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi Saksa hävituslennukid. Eesti laevakaitsemeeskond osaleb piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta Saksa fregati Hamburg pardalt. Samuti osaleb Saksamaa nii NATO küberkaitsekeskuse kui ka Balti Kaitsekolledži töös. Saksamaalt on hangitud ka suurem osa Eesti kaitseväe kaasaegsest sõidukipargist, suurtükiväest ja tankitõrjeraketisüsteemidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles