Galerii: Võrus valmistuti võidupüha paraadiks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võru linnas valmistuti eile täna algavaks võidupüha paraadiks.

Paraadi saab vaadata Võru kesklinnas, kuid Kaitseliit hoiatab, et arvestama peab sellega, et paljud tänavad on suletud ja järgida tuleb ajutist liikluskorraldust.

Kaitseliidu üksustest on paraadil Sakala ja Põlva maleva miinipildujarühmad, Valgamaa ja Võrumaa maleva tankitõrjerühmad ning Tartu maleva jalaväekompanii (sealhulgas akadeemilise malevkonna rühm) ja miinipildujarühm. Tankitõrjerelvad on rivis Mercedese maasturite haakes ja miinipildujad Unimogi veokite kastides.

USA üksustest on kohal Strykeri rühm (neli soomusmasinat), lisaks üks soomuk miinipildujaga, meditsiinisoomuk ja juhtimissoomuk. Pärast paraadi on Strykerite ning Kaitseliidu ja kaitseväe lahingutehnikaga võimalik tutvuda Tamula rannahoone ees.

Paraadist lendavad üle NATO hävitajad.

Kaitseliidu sõsarorganisatsioonidest osalevad Leedu KASP ja Läti Zemessardze, mõlemad rühmasuuruste üksustega. Taani saadab liputoimkonna.

Lisaks taanlastele on liputoimkonnaga esindatud Kaitseliidu kool ja küberkaitseüksus. Kompaniisuuruste üksustega on väljas Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütred.

Kaitseliidu riviüksused kannavad paraadil suvist välivormi, kiivrit ja lahingurakmeid. Naised ja noored on väljas piduliku vormiriietusega. Muusikat teevad Kaitseliidu orkestrid ja kaitseväe orkester. Eestist osaleb paraadil veel politsei- ja piirivalveameti rühm. Lisaks paraadile tähistatakse Võrus ka maakaitsepäeva.

Ettepaneku korraldada tänavune võidupüha paraad Võrus tegi nagu ikka president. Ürituste korraldamisega alustati juba mullu oktoobris. Viimati toimus võidupüha paraad Eesti lõunapoolseimas maakonnas 1997. aastal.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida tähistatakse 23. juunil alates 1934. aastast. Sellega tähistatakse Eesti võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 1919. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles