Hipsteri põiku Põhja-Tallinna ei tule (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotzebue tänav Põhja-Tallinnas.
Kotzebue tänav Põhja-Tallinnas. Foto: Reio Avaste

Tallinna linnavalitsuse nimekomisjon lükkas tagasi Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi ettepaneku nimetada Kotzebue ja Vana-Kalamaja tänavate vahelise kvartali detailplaneeringuga tekkiv tänav Hipsteri põiguks.

Hipsteri nimeettepaneku osas märkis linnavalitsuse nimekomisjon, et tegemist on viimasel ajal eesti keeles argikäibesse läinud inglise keelest laenatud sõnaga. Hipsteri ei ole rahvasuus sellele kohale kinnistunud nimi ja hipsterlus seostub pigem teiste sotsiaalselt aktiivsete piirkondadega nagu näiteks Telliskivi loomelinnak.

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi sõnul oli arvata, et lihtsalt linnaosa ettepanek läbi minna ei pruugi. 

«Arvan, et tegime huvitava ettepaneku, kuid komisjon võttis konservatiivsema hoiaku. Kuna see linnaosale otsest kriisi ja kaost kaasa ei too, siis ei hakka me seda otsust ka kuidagi vaidlustama. Tuleme mõtte juurde mõne teise uue tänava puhul tagasi. Põhja-Tallinna see vähem põnevaks linnaosaks ei muuda ja usun endiselt, et siinne loov mõtlemine veab veel kunagi kogu Eesti majanduskasvu, et palgad tõuseksid ja Eesti inimesed elaksid paremini,» ütles Kaljulaid.

Hipsteri põigu asemel pidas nimekomisjon sobivamaks nimeks Kalma tänavat.

Hipsteri põigu asemel pidas nimekomisjon sobivamaks nimeks Kalma tänavat, kuna tänav saab ühenduse perspektiivse Kalma haljakuga ja hakkab kulgema ajaloolise Kalma sauna taga. Kalma on rahvapärane lühend Kalamaja nimest.

Tallinn linnavalitsuse nimekomisjon on nõuandev organ, mille ülesanne on pakkuda lahendusi kohanimedega seotud probleemidele ja leida uusi kohanimesid. Nimekomisjoni kuuluvad lisaks linnavalitsuse liikmetele erinevate valdkondade spetsialistid - keeleteadlased, ajaloolased, muinsuskaitsjad, geograafid jne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles