Kapo endist töötajat karistati riigisaladuste kojuviimise eest (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei aastaraamat.
Kaitsepolitsei aastaraamat. Foto: Erik Prozes

Täna, 29. juunil jõustus kohtuotsus endise kaitsepolitsei töötaja Aleksandr Gontšarovi (54) suhtes, kes mõisteti süüdi riigisaladusele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamises.

Kohtueelsel uurimisel oma süüd tunnistanud mehe suhtes rakendati kokkuleppemenetlust ning 13. juunil 2016 mõistis Harju maakohus Aleksandr Gontšarovi süüdi riigisaladusele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamises ning määras karistuseks kaks aastat ja neli kuud vangistust, millest koheselt tuleb ära kanda kuus kuud.

Ülejäänud karistust täitmisele ei pöörata, kui ta katseajal kahe aasta ja kuue kuu jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu. Otsust 15 päeva jooksul edasi ei kaevatud ning see on tänaseks jõustunud.

Aleksandr Gontšarov töötas aastast 1994 kuni 30.09.2011 erinevatel ametikohtadel Kaitsepolitseiametis. Kohtuotsuse kohaselt viis ta 2011. a septembri jooksul Kaitsepolitseiameti turvaalalt välja teenistusülesannete täitmisega seoses tema valduses olnud riigisaladust sisaldavaid dokumente ja andmekandjaid.

Ta hoidis neid väljaspool turvaala endale kuuluvates korterites Tallinnas ning võimaldas sellega ebaseadusliku juurdepääsu kõrvalistele isikutele, kellel puudub riigisaladusele juurdepääsu luba ja teadmisvajadus.

Aleksandr Gontšarov on kohustatud hoidma saladuses talle teatavaks saanud riigisaladust ning kaitsma tema valduses olevat salastatud teabekandjat avalikuks tuleku ning juurdepääsuõiguseta ja teadmisvajaduseta isiku juurdepääsu eest.

Seaduse kohaselt tuleb riigisaladust hoida edasi ka siis, kui töölt lahkumisega juurdepääsu õigus lõpeb. Arusaadavalt ei tohi isiklikus kasutuses olla dokumente ja teabekandjaid, mis sisaldavad riigisaladust.

Eeluurimist juhtis Riigiprokuratuur ning eeluurimise viis läbi Kaitsepolitseiamet.

Kaitsepolitsei pidas 2011. aastal pensionile siirdunud endise töötaja kinni tänavu 6. jaanuaril, kaks päeva hiljem võttis kohus mehe prokuröri taotlusel vahi alla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles