Maakohus mõistis Nääme linna raha omastamises süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus leidis eile, et Tallinna Kesklinna vanem, keskerakondlane Alar Nääme on korraldanud linna raha eest valimiskampaania ürituse, ja mõistis talle rahalise karistuse. See oli esimene kord Eesti kohtupraktikas, kui keegi sellises teos süüdi mõisteti.

Kohus tunnistas Nääme süüdi karistusseadustiku paragrahvi 201 lõike 2 punktide 1 ja 3 järgi, mis käsitlevad omastamist, mille on toime pannud ametiisik. Kohus mõistis Kesklinna vanemale rahalise karistuse 200 päevamäära ulatuses, mis Nääme puhul teeb 6300 eurot.

Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna valitsuse vanemana korraldas Nääme kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. 18. jaanuaril ja 13. veebruaril 2015 korraldatud kontserdid toimusid vahetult enne riigikogu valimisi.

«Kontserdid olid oma olemuselt valimisüritused. Seega oleks nende korraldamise eest pidanud maksma Nääme ise. Nääme lasi aga kontserdiga seotud kulutused kanda Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest,» selgitas kohtunik.

Kohtus leidis kinnitamist, et kontserte tuleb käsitleda valimisüritustena. Kuigi kontsertidel ei tehtud otsest valimispropagandat, viitasid nende ajastatus ja korraldamise viis soovile Näämet tutvustada ning teha talle kui kandidaadile valimisreklaami.

Kohus hindas Nääme süü keskmiseks. Kohus arvestas, et omastatud vara väärtus oli umbes 2800 eurot, mis ei ole väga suur summa. Samuti võeti arvesse, et Nääme on varem kriminaalkorras karistamata, kuid kõnealuse teo pani ta toime kavatsetult. Kergendavaid ega raskendavaid asjaolusid kohus kriminaalasjas ei tuvastanud.

Harju maakohtu otsuse saab vaidlustada 15 päeva jooksul. Süüdimõistva otsuse jõustumine tähendaks Näämele avaliku teenistuse seaduse järgi ametikoha kaotust ja keeldu edaspidi kuni karistuse kustumiseni avalikus teenistuses töötada.

Nääme ütles kohtusaalis ajakirjanikele, et süüdimõistev otsus tuleb talle üllatusena. Kesklinna vanem ja tema kaitsja Aadu Luberg lubasid otsuse igal juhul edasi kaevata. «Ma ei näe praegu põhjust tagasi astuda,» lausus Nääme.

Riigiprokurör Inna Ombler ütles, et riigiprokuratuur võib eilse kohtulahendi üle rõõmustada.

Tallinna linnavolikogu liige Hanno Matto (SDE) ütles, et Nääme peab ametist lahkuma kohe, mitte jääma ootama otsuse jõustumist. Ka Tallinna Kesklinna halduskogu esimehe ja linnavolikogu liikme Kaido Kuke (IRL) sõnul peab linnapea kohustusi täitev Taavi Aas Nääme viivitamatult ametist vabastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles