Eesti puugid levitavad mitut uut haigust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täissöönud puuk.
Täissöönud puuk. Foto: Erik Prozes

Puugihaigustest on Eestis teada-tuntud puukentsefaliit ja borrelioos, kuid mõned üksikud puugiliigid levitavad veel mitut vähem tuntud, kuid rasket haigust.

«Eestis leidub Anaplasma phagocytophilum'i bakterit keskmiselt kuni kahel protsendil puukidest, Saaremaal on seda bakterit kandvaid puuke natuke rohkem, keskmiselt kuus protsenti,» rääkis Tervise Arengu Instituudi viroloogia osakonna juhataja Julia Geller. Uuringud on näidanud, et seda bakterit kannavad ja levitavad ainult võsapuugid.

Kõnealune bakter põhjustab inimestel granulotsütaarset anaplasmoosi. See on keskmise raskusega haigus, mille sümptomiteks on pea- ja lihasevalu ning halb enesetunne. Laboratoorselt tuvastatakse patsientidel valgete vereliblede kahanemist veres, trombotsüütide arvu langust ja maksakahjustuse näitajaid. Selle haiguse korral võivad esineda ka pikem palavik, krambid, kopsupõletik, äge neerupuudulikkus ja verejooksud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles