Mark Soosaar ülistab keha ilu ja inetust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mark Soosaar

Filmimees Mark Soosaarele on inimkeha – nii enda kui ka teiste oma – ammendamatu inspiratsiooni allikas. Oleks tema teha, paneks ta näiteks suvepealinna Pärnu linnapea kord aastas mõne rongkäigu ees täiesti alasti kõndima, näitamaks, et inimesel pole teiste eest midagi varjata.

Kohtume Mark Soosaarega Pärnu Uue Kunsti muuseumis, kus sel suvel on juba 23. korda avatud aktinäitus «Mees ja naine», mille teemaks seekord tulnukad – nii need, kes tulevad kusagilt kaugelt, kui ka need, kes otsivad pelgupaika siinsamas Maa peal. Väikeses saalis on üleval kollektsiooni peaeksperdi Edward Lucie-Smithi fotod koondnimetusega «Kivi ja ihu». Mehed teineteise embuses vägagi intiimsetes poosides võivad nii mõnegi kõlblustunnet riivata, samas mõjub marmor neil piltidel elavana ja inimkeha meenutab omakorda marmorit. Neile, kes näitust ropuks peavad, ütleb vanameister, et roppus on nende endi hinges: «Teie keha on inimkehast ilma tulnud ja saab kunagi looduse osaks tagasi. Ma ei saa aru, mis selles roppu on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles