Lasteaiad saavad remondiks 14 miljonit eurot CO2 kvoodiraha

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Triinu lasteaed.
Rakvere Triinu lasteaed. Foto: Marianne Loorents

Riigihalduse minister Arto Aas allkirjastas määruse, millega riik annab omavalitsustele lasteaedade rekonstrueerimiseks CO2 kvoodiraha.  

Riik tuleb appi, et lasteaedade rekonstrueerimisega parandada nende energiatõhusust ja vähendada ülalpidamiskulusid. Aastani 2017 on planeeritud lasteaedadesse investeerida ligikaudu 14 miljonit eurot.

«Lasteaiakohtade kättesaadavus ja  heas korras lasteaiad on valitsuse kindel prioriteet. Hoonete energiasäästust kokku hoitavat raha on võimalik suunata näiteks lasteaia õpetajatele kõrgema palga maksmiseks,» ütles Arto Aas.

«Eelistame neid lasteaedu, mis vajavad rekonstrueerimist võimalikult kiiresti ja on kõige kehvemas seisukorras. Tegemist on uue regionaalprogrammiga, millest peaksid kasu saama kõik Eesti piirkonnad.»

Omavalitsused peavad esitama taotluse, mille hindamisel arvestatakse nii kokkuhoitud energiat ja ülalpidamiskulusid kui ka lasteaia pinnakasutust. Seejuures eelistatakse taotlusi, mille elluviimisel toob investeering kõige suurema mõju.

Omavalitsus, kus elab 5000–11 000 inimest, saab esitada taotluse ühe lasteaia kohta ning üle 11 000 elanikuga linn või vald saab esitada taotluse kahe lasteaia kohta. Alla 5000 elanikuga omavalitsused peavad toetuse taotlemiseks olema piirkonnas, kus käivad ühinemisläbirääkimised vähemalt 5000 elanikuga omavalitsuse moodustamiseks.

Toetuse määr sõltub omavalitsuse tulukusest, nii et nõrgema tulubaasiga omavalitsustel on toetuse määr kõrgem.

Taotlusvoor avatakse septembris ning taotluste esitamise tähtaeg on 2017. aasta jaanuar. Lasteaiad on kavas rekonstrueerida 2017. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles