Brexit mitmekordistas brittide huvi e-residentsuse vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast Brexitit saabus möödunud nädala jooksul Suurbritanniast pea veerand kogu tänavu sealt esitatud Eesti e-residentsuse taotlustest.

Kokku on sel aasta Suurbritanniast esitatud 216 e-residentsuse taotlust, millest ainuüksi eelmise nädala jooksul 51. Kokku on üldse e-residentsust taotlenud 505 britti.

Kes need taotlejad peamiselt on, ei ole EASi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Katre Kasmeli sõnul võimalik välja tuua. «Enamik neist taotlejast on taotlemise põhjuseks märkinud asukohast sõltumatu ettevõtte rajamise,» märkis ta.  

EASi e-residentsuse programmi direktor Kaspar Korjus ütles, et Brexiti korral on e-residentsus Suurbritannia ettevõtetele kindlasti väga kasulik. «Nad saavad jääda digitaalsel kujul Euroopa Liidu riikidega hõlpsamalt koostööle – nii nagu kõik teised Eesti e-residendid üle maailma,» põhjendas ta.

Milles see lihtsam koostöö seisneb, on samuti vara öelda ja sõltub sellest, mis täpselt edasi saab. Näiteks tõi Kasmel välja, et kui riigil ei ole Euroopa Liiduga erikokkuleppeid, võib e-residentsus anda briti ettevõtjale siiski ühtse euromaksete ala (ehk SEPA), mis võimaldab teha ühtsetel tingimustel Euroopa makseid. Samuti on boonuseks digiallkirjastamise võimalus, sest vastavalt Euroopa Liidu määrusele peavad alates juulist Euroopa Liidu riikide e-allkirju tunnustama kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide avalikud sektorid.

Katre Kasmel märkis, et Ühendkuningriik ei ole seni olnud Eestile primaarsete sihtriikide seas. «Kuna e-residentsuse vastu on olnud maailmas suur huvi ja viimase pooleteise aasta jooksul on kajastusi on olnud väga palju, sh tippväljaannetes nagu BBC, CNN, Wall Street Journal, Foreign Affairs, Newsweek jne, võib arvata, et ka brittide seas on teadlikkus e-residentsusest olemas,» sõnas Kasmel. «Ei meenu, et Eestit oleks viimase kahekümne aasta jooksul maailma meedias nii laialt ja positiivselt kajastatud mõne teise teemaga seoses kui e-residentsusega seoses.»

EAS on e-residentsust tutvustanud ka ettevõtjate ja arendajate sihtgruppidele suunatud rahvusvahelistel konverentsidel, partner Identit.ee on aga korraldanud Ühendkuningriikides e-residentsust tutvustavaid üritusi ja ideetalguid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles