Galerii: Tallinnas lasti Eesti laevakaitsjate toetuseks õhupallid lendu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti laevakaitsjatel möödub täna 1000 päeva Indias vangistusse sattumisest, lähedased lasid Tallinnas sel puhul meeste toetuseks õhupallid lendu.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget 2013. aasta 18. oktoobril. Laeva meeskonda kuulus 14 Eesti kodanikku. Detsembris esitati vahistatud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikult territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist 1. juunil peetaval istungil.

Eesti on teatanud, et Indiaga sõlmitav vangide vahetamise leping võib peagi valmis saada, kuid seda ei saaks rakendada seni, kuni kestab edasikaebamise protsess. Juuni lõpus saatis välisministeerium valitsusele korralduse eelnõu, millega kiidetakse heaks Eesti ja India vahel kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe sõlmimine.

Eesti ja Ühendkuningriigi kodanikele on toetust avaldanud ka Euroopa Liit, mis viimati märtsi lõpus peetud E-India tippkohtumise lõpus tehtud ühisavalduses väljendas «lootust kiirele õiguslikule lahendusele Indias laeva Seaman Guard Ohio juhtumis, mis puudutab 14 Eesti ja kuute Ühendkuningriigi kodanikku, kes on India kohtu poolt vangi mõistetud».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles